Egy új találmány megfékezheti a koronavírus terjedését

A fejlesztők bizakodóak. 

2021. december 5., 21:03

Szerző:

A koronavírussal fertőzöttek nyálában nagy mennyiségben található meg a patogén: amerikai kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon lehetséges-e ennek mennyiségét egy speciális rágógumival csökkenteni, azzal a fertőzés továbbadását is megfékezve – írja az Infostart.

Az ötlet maga nem újdonság, már korábbi kísérletek során is vizsgálták a rágók szájüregre gyakorolt hatását, az viszont most először merül fel, hogy a vírusszint csökkentésére vehessük igénybe azokat. 

A magyarázat szerint a koronavírus úgy jut az emberi sejtekbe, hogy a felszínükön található ACE2 fehérjékhez kapcsolódik. A kutatók olyan rágógumit állítottak elő, amely nagy mennyiségben tartalmaz növényekben termelt ACE2 fehérjéket.

Az elképzelés az, hogy a rágógumiban lévő ACE2 fehérjék csapdába ejtik a vírusrészecskéket, így minimálisra csökkentve annak lehetőségét, hogy megfertőzzék sejtjeinket és más embereket.

 

 

(Kiemelt képünk illusztráció: 2019.05.07. - Rágógumi üvegpohárban. Fotó: Marvin Meyer / Unsplash)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.