Probiotikum okozta egy idős férfi halálát

Nagyon ritka esetekben a probiotikumokban található mikroorganizmusok veszélyes fertőzéseket okozhatnak. 

2024. augusztus 15., 12:52

Szerző:

A probiotikumokkal összefüggő fertőzések csak alkalmanként fordulnak elő, de a legyengült immunrendszer vagy a gyomor-bélrendszeri rendellenességek növelhetik a kockázatot. A közelmúltban egy japán férfi vesztette emiatt életét – írja a Live Scicence.

Kórházba került 

A 70-es éveiben járó japán férfit összesve találták meg az otthonában, ezt követően azonnal bevitték a sürgősségire. Az orvosok megállapították, hogy a beteg súlyos metabolikus acidózisban szenved, amely során sav halmozódik fel a vérben. További vizsgálatok aztán kimutatták, hogy a férfi covid pozitív, majd átkerült az intenzív osztályra és légzéstámogatást kapott. Antibiotikumot is adtak neki, mivel az orvosok rájöttek, hogy bakteriális fertőzése is van. Mivel az antibiotikus hasmenést váltott ki a betegnél, ezért a Clostridium butyricum egyik törzsét tartalmazó probiotikumot is elkezdték adni, egy olyan készítményt, ami széles körben használt és alapvetően nagyon biztonságos. 

Elszabadult a baktérium 

A férfi esetébben azonban szörnyű dolog történt. Nagyjából egy hónapnyi kórházi tartózkodás után kiengedték az intenzívről, majd az általános osztályon folytatódott a rehabilitációja, miközben továbbra is kapta a probiotikumot. Közel két hónapnyi kezelést követően a betegnél fáradság, duzzanat és súlyos, folyamatos fájdalom jelentkezett a hasában. A vizsgálatok szerint a férfi beleiben veszélyesen lecsökkent a véráramlás, a fentebb említett Clostridium butyricum baktérium pedig elszabadult. A beteg állapota rohamosan romlott, többszervi elégtelenség alakult ki nála, instabil állapota miatt pedig nem lehetet műteni. A beteg nem sokkal később elhunyt. 

Más esetek 

Az esetről szóló tanulmányban kiemelték, hogy a probiotikumokat már évtizedek óta használják, azonban a japán férfi halála aggodalomra adhat okot. Főleg, hogy korábbi esetjelentések tanúsága szerint már máskor is volt probléma az említett baktériumot tartalmazó probiotikummal. Egy 2019-ben publikált kutatás pedig genetikai bizonyítékot tárt fel arra vonatkozóan, hogy a probiotikumban található baktériumok voltak felelősek a páciens fertőzéséért. A probiotikummal összefüggő fertőzést a leggyakrabban idősebb betegeknél észlelik, főleg olyanoknál, akiknek többféle betegségük is van. A japán férfi esetében a kórtörténetben a dohányzás, a vastagbélrák, a magas vérnyomás és a szívbetegség miatti mellkasi fájdalom szerepelt. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)