Kevésbé lehet hatékony a Pfizer a delta variánssal szemben, mint ahogy azt eddig gondolták

Az Oxfordi Egyetem előzetes kutatása szerint idővel csökkenhet a hatékonysága a vakcinának. 

2021. augusztus 21., 10:22

Szerző:

Miközben a szakemberek és az orvosok szerint is az oltás a legmegfelelőbb védekezési eszköz a koronavírus ellen, az Oxofrdi Egyetem legújabb,  előzetes kutatása szerint a vakcinák hatkonysága idővel lecsökken. A Pfizer-BioNTech vakcinája hatékonysága 4 hónappal az oltás beadása után mindössze 50 százalékos. A kutatás szerint a Pfizer ezzel az eddigi legrosszabb védettségi adatot produkálta, amibe ráadásul a koronavírus mutációját, a delta variánst is belevették – idézte az Index a Financial Times cikkét.

A kutatócsoport az AstraZeneca, a Pfizer és a Moderna oltóanyagát vizsgálta az alfa és a delta variánssal szemben, közel 750 ezer ember bevonásával, Nagy-Britanniában. Az előzetes eredmények szerint (ezeket még nem ellenőrizték és nem bizonyították teljesen), a vakcinák erős védelmet adtak a vírussal szemben, azonban a delta variánssal szemben kevésbé. A Moderna oltóanyaga már egy oltás után erős védelmet mutatott, viszont a kutatók megjegyezték: a vizsgált csoport fiatalokból állt, illetve nem volt lehetőség megvizsgálni, mi történik a második adag beadása után. 

A kutatók szerint a Pfizer kezdetben jobban védett az AstraZeneca oltásánál, viszont négy-öt hónap után ez utóbbi oltóanyag jóval stabilabb védelmet nyújtott. A csökkenő hatkonyság ellenére a kutatók megjegyeztk: még mindig ez a legjobb védelem vírus ellen. Hozzátették: a két dózis beadása megfelel legalább olyan jó védelemnek, mint amit a szervezet természetes védekezőképessége egy már ismert vírussal szemben. 

(Kiemelt kép: Egészségügyi dolgozó a Pfizer-Biontech koronavírus elleni vakcinájával olt egy férfit egy mobil klinikán Észak-Izraelben 2021. február 22-én. Fotó: Jalaa Marey / AFP)

 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.