Lélegezzen, amíg lehet: egymilliárd évvel vagyunk a világvége előtt

Már csak egy milliárd év van hátra a légkör oxigén tartalékából

2021. október 24., 16:42

Szerző:

A Föld légköre nem volt mindig oxigénben gazdag, és a tudományos előrejelzések szerint nem is marad mindig az: idővel visszatér a kevés oxigént és sok metánt tartalmazó levegő. A légköri oxigén 2,4 milliárd évvel ezelőtt, a nagy oxigenizációs esemény nevű gyors folyamat során jelent meg. Az oxigén eltűnése az ezt megelőző időszakhoz hasonló állapotba viheti vissza bolygót – számol be az Index.

„Modellünk szerint az légkör deoxigenizációja során az archaikumra jellemző szintre esik vissza és ez már az üvegházhoz hasonló felmelegedés és a felszíni víz eltűnése előtt bekövetkezik – írták kutatók.”

A kutatás során a Föld részletes modelljét vizsgálták, a bioszférával és a Nap fényességének változásával együtt. Korábban feltételezték, hogy az öregedő Nap egyre erősebb sugárzása mintegy kétmilliárd év múlva elpárologtatja a Föld óceánjait – a négyszázezer szimuláción alapuló előrejelzés szerint földi élet az oxigén fogyásával már jóval ez előtt eltűnik. Az oxigén szintjének csökkenése nagyon extrém. A mai szint egymilliomod részéről beszélünk – mondta a modellt alkotó Chris Reinhard, a Georgiai Műszaki Egyetem kutatója. Reinhard és a kollégája Kazumi Ozaki szerint az életre alkalmas bolygókra csupán történetük 20-30 százalékában jellemző az oxigénben gazdag légkör. Ennek a felismerésnek nagy jelentősége lehet a lakható exobolygók kutatásában.

„A nagy deoxigenizáció során csökken a széndioxid, nő a metán szintje és eltűnik az ózonréteg. A Föld innentől az anaerob életformák világává válik – mutatott rá Ozaki.”

Az egymilliárd év múlva bekövetkező nagy deoxigenizáció viszonylag gyors lefolyású lesz. Amikor bekövetkezik, az eseménysor a földi élet végét jelenti, az emberiséget is beleértve, bár ha minden jól megy, az emberek ekkorra már más bolygókra költöznek.

 

(Kiemelt kép: Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) által közreadott képen a Fülöp-szigetek felé halad a Vongfong nevű tájfun a Csendes-óceán felett 2020. május 13-án. MTI/EPA/NOAA )

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.