Óriási koponyát találtak a „nemzet folyójában”

Óriási koponyacsontot találtak az Egyesült Államok keleti partvidékén a Potomac folyóban. Az 1,8 méter hosszú és több mint 450 kilogrammos csontról paleontológusok úgy vélik, hogy egy rég kihalt sziláscet-fajhoz tartozott, amelynek példányai több mint 7 és fél méter hosszúak lehettek.

2013. augusztus 7., 06:48

A Potomac (közismert nevét, „a nemzet folyója”, George Washington ötlötte ki) szóban forgó, erodált partszakasza egyike azon kevés helynek a Földön, ahol Miocén-korabeli leleteket ásatás nélkül is lehet találni.


A partszakaszon – amely közismerten gazdag tengeri fosszíliákban – korábban már több ezer cápafogat találtak. Különféle bálnacsontok is nagy mennyiségben kerültek elő a területen, az azonban, hogy ennyire épségben lévő és ilyen hatalmas koponyát találjanak, szinte egyedülálló.

2010-ben Peruban egy még ennél is hatalmasabb, 12 millió éves bálnakoponyát találtak kutatók, igaz, az egy ámbrásceté volt.

A kutatók máris megkezdték az ásatásokat, hogy feltárják a Potomac folyó partján talált bálnakoponyához tartozó csontvázat.