Orbán Ráhel a királyi páholyban

2015. február 1., 18:24


A minap Orbán Ráhel, Orbán Viktor lánya meghívta Magyarországra a svájci École hőteli?re vendéglátóipari főiskolás évfolyamtársait, akikkel a Parlamentben maga a miniszterelnök is találkozott. Aztán a fiatalok a Magyar Állami Operaházban megtekintették a Diótörőt. A királyi páholyból nézhették az előadást. Csakhogy mindez nehezen összeegyeztethető az Operaház sajtóosztálya által közöltekkel: a királyi páholyban csak „a Magyar Köztársaság köztársasági elnöke, családtagjai, valamint vendégei, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke, családtagjai, valamint vendégei, illetve királyi családok leszármazottai ülhetnek”. Ráadásul a diákok egész műsor alatt pezsgőztek. Az italt Ókovács Szilveszter operaházi főigazgató szolgáltatta.

A 168 Óra megkérdezte erről Ókovács Szilvesztert, aki írásban válaszolt. De nem ugyanazt, mint amit saját sajtóosztálya. A kommunikáció – úgy tűnik – nem működik a nemzeti dalszínházban. A főigazgató ugyanis azt felelte: nemcsak a miniszterelnök vendégei mehetnek be a királyi páholyba, hanem a kormányfő családtagjainak vendégei is.

– Még hivatalba lépésem előtt született ez az operaházi belső rendelkezés, amely összhangban van az Opera százharminc éves hagyományával, én is helyeslem, ezért is hagytam hatályban. Így volt ez már korábbi kormányzati ciklusokban is. A hely különben az év nagy részében üresen áll, sokat mondok, ha havonta egyszer-kétszer használják.

Ókovács azt is írta, ő nem pezsgőzött a diákokkal, s hozzátette: „Aki mást állít, hazudik.” De úgy folytatta, hogy a vörös szalonban „lekezelt” – így, szó szerint – Orbán Ráhel csapatával, mert ez „része a munkájának”.

– Habár nem főpincér vagyok, házigazda igen. A köszöntés pedig éppúgy jár a Felvidékről érkezett csoportnak vagy egy ellenzéki politikusnak, mint a miniszterelnök lánya által vezetett csapatnak, amelynek tagjai vezető turisztikai szakemberek lesznek. Márpedig az Opera nem kis mértékben épül erre a turizmusra – adta magyarázatát Ókovács, miért kezelte „kiemelt ügyként” Orbán Ráhel és csoporttársai látogatását.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.