Az okosotthonok segítenek, hogy ne szálljon el a villanyszámla

Mesterséges intelligencia segíthet a klímakatasztrófán és még a villanyszámlát is karcsúsítja. 

2022. szeptember 5., 17:38

Szerző:

A mesterséges intelligencia és a hálózatba kapcsolt okoseszközök hozzá tudnak járulni az energiatakarékossághoz. Most, hogy a villamos energia árak elszálltak Európában, egyáltalán nem mindegy, milyen módszerekkel tudjuk a fogyasztást és a villanyszámlát csökkenteni – írja a raketa.hu.

A mesterséges intelligencia optimalizálja a fogyasztást

Az bizonyára mindenki számára egyértelmű, hogy a megfelelő minőségű háztartási eszközök sokkal kevesebb energiát fogyasztanak. A SmartThings Energia névre keresztelt mesterséges intelligencia alapú rendszer viszont már a jövő megoldása, amely a csatlakoztatott okoseszközöket úgy optimalizálja, hogy azok a lehető leghatékonyabban működjenek. 

Tanya Weller, a Samsung nagy-britanniai divíziójának okos eszközökért felelős marketing igazgatója tájékoztatása szerint az MI Energia üzemmód segítségével a legmagasabb energiahatékonyságú mosógépek hidegmosás esetén akár az energia 70 százalékát is megspórolhatják, de a hűtőszekrények fogyasztása is legalább 10 százalékot csökkenhet annak köszönhetően, hogy az eszköz képes az ajtónyitási szokások alapján szabályozni a hőmérsékletet. A mesterséges intelligencia alkalmazása a hőszivattyús fűtési rendszereknél 40, míg a szárítógépeknél és a légkondicionálók esetében 20 százalékos energiamegtakarítást eredményezhet.

A mosógépek esetében további érdekesség, hogy a Patagonia nevű céggel együttműködve a Samsung egy olyan új technológiát fejlesztett ki, amely képes csökkenteni a mosás során keletkező mikroműanyag-szennyezést, ami a technológia továbbfejlesztésével a jövőben akár 54 százalékkal is kevesebb lehet, mint a jelenlegi mosógépeknél.

(Kiemelt fotónk illusztráció: Aktív oxigén felhasználásával ruhanemű szagtalanítására alkalmas mosógépet néz egy nő. MTI/EPA/Rainer Jensen)

Úttörő kvantumfizikai kutatásaiért Alain Aspect, John F. Clauser és Anton Zeilinger kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint.

A Severe Weather Europe hosszú távú előrejelzése szerint a La Niña-jelenségnek köszönhetően hidegebb tél vár idén Európára, mint amilyet az elmúlt években tapasztalhattunk. Az orosz-ukrán háború okozta energiaválsággal karöltve erre csak annyit mondhatunk: na, ez is jókor jött!

Idén nyáron a klímaváltozás ránk csapta az ajtót, és itt is maradt. Az évszázados aszály nemcsak azt mutatta meg, hogy mennyire sebezhető a Kárpát-medence, de azt is, hogyha nem cselekszünk azonnal, akkor az idei szárazság semmiségnek fog tűnni pár év múlva. Bár a minisztérium jelenleg 17 víztározó építését tervezi, kérdéses, hogy mire lesz ez elég. Vízügyi körképünket olvashatják.