Minden idők legveszedelmesebb járványától tartanak

A madárinfluenza-vírus mutáns változatait tanulmányozó kutatók bejelentették, hogy a munkájukat övező aggodalmakat megértve hatvan napra önkéntesen felfüggesztik kutatásaikat.

2012. január 24., 06:10

A

hirado.hu írása szerint kiderült ugyanis, hogy a genetikai módosítással létrehozott mutáns emberről emberre is képes átlépni, ezért egyesek attól tartanak, hogy a vírus laboratóriumokból való véletlenszerű kiszabadulása pusztító járványhoz, illetve genetikai leírásának tudományos lapokban való közzététele bioterrorizmushoz vezethet. A Science és a Nature című vezető tudományos folyóiratok online kiadásában 39 víruskutató aláírásával jelent meg az ezzel kapcsolatos levél.

A tudósok védelmükbe vették a közegészségügyi szempontból alapvetően fontos tanulmányokat, amelyekre szerintük azért van szükség, hogy figyelemmel lehessen kísérni, mikor mutálódik veszélyes irányban a H5N1 influenzavírus. A kutatási szünet lehetőséget ad a globális egészségügyi hatóságoknak és a kormányoknak, hogy mérlegeljék a kutatástól várható előnyöket és megegyezzenek abban, hogy miként lehet a kockázatot a minimálisra csökkenteni.

Két kutatócsoport - a hollandiai Erasmus Egyetem Orvosi Központjában és az amerikai Wisconsin-Madison Egyetemen - az Egyesült Államok kormánya által támogatott tanulmányában laboratóriumban génmérnökséggel létrehozott olyan mutáns H5N1 vírust, amely vélhetően könnyen terjedne emberek között is.

A madárinfluenza vírusa először 1997-ben fertőzött meg dokumentáltan embert, azóta nagyjából hatszáz eset vált ismertté. A H5N1 vírus különlegesen romboló hatású emberekben, mert széleskörű szervkárosodást okoz, a fertőzöttek 60 százaléka - eddig összesen mintegy 350 ember - meghal. A madárinfluenza-vírus eddig ismert törzsei embert nagyon ritkán, csak a szárnyasokkal való együttélés során fertőznek meg, emberről emberre pedig ezek a "vad" törzsek nem terjedtek.