Dubaj büntetné a „gyilkosságot” a metaverzumban

Az Egyesült Arab Emírségek mesterséges intelligenciáért felelős államtitkára szerint új törvényeket kell alkotni annak megakadályozására, hogy az emberek olyan bűncselekményeket kövessenek el a metaverzumban, mint a gyilkosság.

2022. június 4., 11:03

Szerző:

Omar Sultan Al Olama szerdán a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon mondta, hogy a metaverzum realisztikus jellege miatt az embereket olyan módon lehet terrorizálni, ami jelenleg nem lehetséges – írta a CNBC

Al Olama kifejtette, hogy míg a való életben egy rossz üzenet nem okozhat traumát, addig a metaverzumban – ami valósághű – akár megölhetnek, amit az áldozat láthat. Ez pedig már okozhat traumát – mutatott rá. 

Az államtitkár sürgette a Nemzetközi Távközlési Uniót (ITU), az ENSZ információs és kommunikációs technológiákra szakosodott ügynökségét, hogy folytasson megbeszélést a metaverzumra vonatkozó nemzetközi biztonsági előírások meghatározásáról, amiket az embereknek be kell tartaniuk, függetlenül attól, hogy hol élnek. Az interneten például léteznek olyan közös szabványok, amelyek megakadályozzák az olyan dolgokat, mint a kábítószer-kereskedelem és a gyermekpornográfia.

Al Olama szerint az egyik metaverzum platformról a másikra való átjárásnak is lehetővé kell válnia. „Tehát ha a Meta fejleszt valamit, a Magic Leap pedig egy másikat... valamiféle átjárhatóságnak kell lennie közöttük”.

 

A metaverzum egy olyan virtuális világ, ahol az emberek egy digitális világban élhetnek, dolgozhatnak és játszhatnak. Valójában ilyen még nem létezik, de a technológiai cégek dollármilliárdokat fektetnek a technológia fejlesztésébe. A fejlesztésével kapcsolatban azonban számos biztonsági aggály merül fel.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Hakan Nural / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)