Megszűnhetnek a papírleletek

Megreformálja az egészségügyi intézmények (kórházak, rendelőintézetek, diagnosztikai központok, stb.) közötti adatcserét, egy magyar fejlesztésű adatkommunikációs rendszer, a Hiscom. Segítségével megszűnhetnek a papír alapú leletek, zárójelentések, amelyek gyakran elvesztek, vagy megsérültek, és ennek következtében megismételt vizsgálatok nagy költséget róttak az állami finanszírozásra.

2012. szeptember 4., 18:10

Az új rendszer magyarországi bevezetése idén kezdődik, úgy, hogy az egészségügyi intézményeknek nem kell lecserélniük az eddig használt informatikai rendszerüket. Hiscom nemcsak az egészségügyi szolgáltatókat köti össze, hanem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázisát is a rendszer használóival.

A Hiscom pontosabb, gyorsabb diagnózist, akár konzílium összehívását, és a legmegfelelőbb kezelés kiválasztását teszi lehetővé, minimálisra csökkentve a betegellátás átfutási idejét. A rendszer az államigazgatási szervek és önkormányzati intézmények (iskolák, óvodák, önkormányzati hivatalok, minisztériumok) közötti adatcserét is lehetővé teszi.

A rendszert a balatonfüredi Pan-Inform Kft fejlesztette és a minap IHE nemzetközi minősítést nyert. Az IHE (Integrating the Healthcare Enterprise) az Egyesült Államokban bejegyzett nonprofit szervezet, célja, hogy az általa minősített informatikai rendszerek javítsák az egészségügyi információk megosztását; a szervezetnek jelenleg 510 tagja van a világban. A Hiscom kutatás-fejlesztési teszthelyszíne a veszprémi kórház volt.