Mars: kutatók az egykori élet nyomaira bukkantak

Bár az egykori élet nyomait tárhatta fel a NASA Perseverance roverje a Mars bolygón, ám azok még nem jelentenek megdönthetetlen bizonyítékokat.

2024. július 26., 12:30

Szerző:

Az ősi élet potenciális nyomaira bukkant a NASA Perseverance roverje a Mars bolygón, a megerősítéshez azonban további vizsgálatok szükségesek – számolt be a Space.com. A robot egy nyílhegy alakú kőzetet talált, ez olyan kémiai jeleket és struktúrákat tartalmaz, amelyeket mikrobiális élet alakíthatott ki évmilliárdokkal ezelőtt.

A Mars ma földi szemmel nézve rendkívül barátságtalan hely, a távoli múltban viszont rengeteg folyékony vizet tartalmazott, és kellemes klímája lehetett. A szakértők régóta feltételezik, hogy egy ilyen környezetben az élet is kialakulhatott.

A Perseverance a Cheyava Fallsként ismert szikla belsejében észlelte az izgalmas jeleket. A sziklában az élet előfutárai, szerves anyagok vannak, hosszában pedig kalcium-szulfát erek kanyarognak, amelyek azt jelzik, hogy egykor víz folyt keresztül rajta. A rover ezen felül olyan parányi, néhány milliméteres foltokat is detektált, amelyeket fekete gyűrűk vesznek körbe. A gyűrűk vasat és foszfátot tartalmaznak, bolygónkon ezeket az anyagokat sokszor mikrobák választják ki.

David Flannery, az ausztráliai Queenslandi Műszaki Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a földi kőzetekben ezek a jellegzetességek gyakran a felszín alatt élő mikroorganizmusok megkövesedett emlékei. Morgan Cable, a Perseverance programjának tagja hozzátette, a szerves anyagokat, a víz nyomait és a gyűrűket még sosem látták együtt a Marson.

A Cheyava Falls egy ősi, 400 méter széles, Neretva Vallis nevű folyóvölgy szélén fekszik. A kutatók azt feltételezik, hogy a Neretva Vallis folyója egykor a Jezero-kráterbe ömlött, a Perseverance ebben a mélyedésben landolt 2021-ben. Fontos kiemelni: a most megszerzett adatok egyelőre nem megdönthetetlen bizonyítékai az ősi marsi életnek. Elképzelhető, hogy az észlelt jellegzetességek nem biológiai úton jöttek létre.

Ez tudható a Mars bolygóról

A Mars a Naptól számított negyedik bolygó a Naprendszerben. Szabad szemmel is könnyedén látható az éjszakai égbolton. A római hadistenről nevezték el, de gyakran hívják „vörös bolygónak” is színe miatt, amit a Mars felszínét meghatározó vas-oxid okoz. A Mars a harmadik legnagyobb kőzetbolygó a Naprendszerben, számos rendkívüli felszíni képződménnyel.

Két természetes holdja van, a Phobos és a Deimos, mindkettő kicsi és szabálytalan alakú, valószínűleg befogott kisbolygók. Továbbá a 2000-es évek elejétől három mesterséges hold kíséri útján: Mars Odyssey, Mars Express és a Mars Reconnaissance Orbiter.

A Mars nagy hatást gyakorol az emberi képzeletre, mivel egy hibás fordítást követően elterjedt, hogy a Marson idegen civilizáció létezik.

(Kiemelt képünkön a NASA Perseverance roverje látható egy szimuláció közben. Forrás: JACK GUEZ / AFP)