Már nem kell félni az üvegháztól?

Néhány éve még katasztrófa-forgatókönyvek készültek, miután úgy tűnt a klímaváltozás felgyorsult, s 2100-ig 2-6 fokkal emelkedhet a hőmérséklet. A tengerszint emelkedés miatt pedig hátrébb kell húzódni a tengerpartoktól. Zágoni Miklós éghajlatkutató viszont most arról beszél, hogy a klímaváltozás nem olyan veszélyes, mint ahogy azt eddig gondoltuk.

2009. október 3., 13:01

Három éve még ön is azt nyilatkozta, hogy a tengerszint emelkedést nem lehet megállítani, beljebb kell húzódni a tengerpartokról, mert a felmelegedés megállíthatatlan. Már nem kell félnünk, hogy a század végére 6 fokkal melegebb lesz a Földön?

Valóban át kell értékelni az eddigi tudásunkat, s mindez egy magyar fizikusnak, dr. Miskolczi Ferencnek köszönhető. A NASA-nál, az amerikai űrkutatási hivatalnál dolgozott vezető kutatóként, s rendelkezésére állt az összes mérési információ. Miskolczi eredményei szerint – és ezt igazolták a műholdas adatok is – az üvegházhatás az elmúlt hatvan évben nem emelkedett. A rendszernek ugyanis energetikai korlátai vannak, a vízkörzési ciklus kis változása semlegesíti a többlet-széndioxid hatását.

A felmelegedés, amit évek óta tapasztalunk, ezek szerint természetes folyamat, nem az emberiség okozza?

A felmelegedés átmeneti jelenség; külön kell vennünk a klímaváltozást és az üvegházhatást. A klímát sok minden befolyásolja, többek között a napsugárzás, a Föld pályája, és az óceán-légkör hőcsere. Az a többlet azonban, amivel a légköri üvegház-gázok megemelik a hőmérsékletet, nem növekedhet. A Föld felszíne az elmúlt évszázadban háromnegyed fokot melegedett, de ez nem a széndioxid kibocsátástól függ. A 2007-es előrejelzések félelmetesek voltak, hiszen ha a szélsőértéket vesszük, vagyis a 6 fokot, az rettenetes következményekkel járna. Indokolt volt a politika és a gazdaság vészjelzése. Dr. Miskolczi Ferenc kutatása viszont bebizonyította, hogy az üvegházhatás növekedésétől nem kell félnünk, azt egyensúlyban tartja a természet.

Most már akár hátra is dőlhetünk, a Földet nem fenyegeti nagy veszély?

Nem, a fosszilis energia felhasználását csökkenteni kell, a szén és az olaj amúgy is lassan elfogy, tehát az energiatakarékosságra minden okunk megvan. És érdemes támogatni az alternatív technológiákat, mert nemcsak tisztább, hanem mert előbb-utóbb nem lesz más energiaforrása az emberiségnek.