„Rasszista felhangja” miatt átnevezik a majomhimlőt

Az Egészségügyi Világszervezet a stigmatizálásnak is szeretne elébe menni az átnevezéssel.

2022. június 15., 15:02

Szerző:

A majomhimlő „stigmatizáló és rasszista” felhangja miatt átnevezni készül a betegséget az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – írja a Hvg.hu.

A szervezet elnöke, Tedros Adhanom Ghebreyesus kedden jelentette be, hogy keresik az új nevet, miközben egyre több majomhimlős esetről érkezik hír szerte a világból.

Egy héttel ezelőtt csaknem harminc nemzetközi kutató írta alá azt a levelet, amelyben a majomhimlőt okozó vírus „nem diszkrimináló” és „nem stigmatizáló” elnevezését sürgették. Ennek szükségességét azzal indokolták, hogy a jelenlegi globális járványkitörést Afrikához, Nyugat-Afrikához, esetleg Nigériához próbálják kapcsolni a médiában és tudományos körökben is egyre elterjedtebb narratívák. Ezért azt javasolják, hogy a vírus új osztályozásánál vegyék figyelembe a vírus fejlődését és terjedését annak érdekében, hogy minimalizálják a „nemzetekre, földrajzi régiókra, gazdaságokra és emberekre gyakorolt ​​szükségtelen negatív hatásokat” – írja a lap.

A WHO honlapja egyelőre a vírus két törzsét ismerteti: a nyugat-afrikai és a kongói (közép-afrikai) variánst.

A WHO javasolja azt is, hogy a sajtóban ne használjanak afrikai majomhimlős emberekről készült képeket olyankor, amikor például nyugati országokban megjelent esetekről, kitörő járványokról adnak hírt.

(Kiemelt kép: Majomhimlő: lázat mérnek egy repülőtéren az indonéziai Dzsakartában 2022. május 15-én. Fotó: Andrew Gal / NurPhoto / NurPhoto via AFP)