WHO: A majomhimlő is berobbanhat a nyári fesztiválszezonban

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete nagyon aggódik a nagy zenei fesztiválok és az ott feltorlódó tömeg miatt, szerintük baj is lehet belőle. Csak óvatosan kavarjunk idén vadidgenekkel a koncertek alatt és után.

2022. június 8., 16:02

Szerző:

Figyelmeztetést adott ki a WHO a nagy nyári fesztiválok szervezőit és látogatóit, hogy egy ilyen rendezvény felgyorsíthatja a majomhimlő vírus terjedését. A Lángoló Gitárok zenei portál arról írt, a közlemény kiadói elismerik, hogy a coviddal ellentétben a majomhimlő nem terjed még emberről emberre, és nem is aeorszolos átadású,

a szervezet szerint az elmúlt két évben, a koronavírus ellen használt korlátozó intézkedések ezért nem lennének alkalmasak annak megállítására, azért mégis fokozott óvatosságra intenek.

Hans Henri Kluge, a WHO európai regionális igazgató ezzel kapcsolatban elmondta,

„Jelenleg nem tudjuk, hogy milyen egészségügyi hatásai lehetnek, és mennyire lehet súlyos a betegség gyerekeknél, terhes nőknél vagy legyengült immunrendszerű embereknél.”

A betegség Európában és az Egyesült Államokban való elterjedésére vonatkozó figyelmeztetésben a WHO azt mondta, hogy a nagyszabású rendezvények, például a fesztiválok lehetnek a betegség terjedésének a táptalajai. A fesztiválok azért veszélyzónák, mert a himlő nagyon szoros, hosszan tartó érintkezés útján terjed, sokszor fertőző cseppek belélegzésével, de akár szennyezett tárgyakkal, tehát ágyneművel, ruhával is.

Egy tüsszentéstől nem kaphatjuk tehát el a kórt, de a fesztiválok olyan helyek, ahol az emberek sokkal lazábban viselkednek, könnyebben teremtenek szoros kontaktust. Ugyanakkor fontos a WHO szerint az is, hogy a majomhimlő nem szexuális úton terjed ezért nem lehet ilyen megbélyegzés alapja sem.

(Kiemelt kép: Közönség Martin Garrix holland DJ koncertjén a 27. Sziget fesztiválon az óbudai Hajógyári-szigeten 2019. augusztus 9-én. Fotó: Sóki Tamás/MTI)