Ma van az év leghosszabb napja

Ma van az év leghosszabb napja, a mai napon lesz a legtovább világos, így csillagászati szempontból is elkezdődik a nyári időszámítás.

2023. június 21., 08:50

Szerző:

A nyári napforduló lényege, hogy ilyenkor nyugszik le a legkésőbb a nap, így ezen a napon lehet a legtovább élvezni a napfényt. Azonban a hátránya az, hogy innentől kezdve rövidülni fognak a nappalok, egészen a téli napfordulóig bezárólag. Az északi féltekén a nyári napforduló általában június 21-én van, de esetenként előfordul, hogy 22-ére vagy 20-ára esik. Idén a nyári napforduló június 21-én, azaz ma van – áll a Blikk összeállításában.

A nyári napforduló az a pillanat, amikor a Nap-Föld középpontokat összekötő egyenes és az egyenlítő síkja által bezárt szög a legnagyobb értékét (kb. 23,5 fok) éri el a Nap északi félgömbön való elhelyezkedése mellett. Ez az időpont június 21-én van, és az északi féltekén a csillagászati nyár kezdetét jelenti. Pontos időpontját a csillagászati évkönyvek közlik világidőben (UTC).

A magyar népi szokások szerint már korábban is fontos ünnep volt, de a kereszténység felvétele óta Szent Iván napjához (éjjeléhez) kötik a nyári napfordulót.

Szent Iván éjszakájának, más néven nyárközép éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik Magyarországon. A történészek az egyik legpogányabb ünnepnek tartják, de ma Keresztelő János egyházi napjához és Szent Iván (tehát Keresztelő János) névnapjához kötődik. Szent Iván éjszakáját a nyári napfordulótól 3 nap választja el, mivel az június 21-re esik az északi féltekén.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Forrás: Tim Marshall/Unsplash.com)

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.