Ma kiderül Nobel-díjat kap-e Karikó Katalin

A magyar kutató már az összes jelentős tudományos díjat begyűjtötte idén. 

2021. október 4., 10:18

Szerző:

Korábban is írtuk, hogy Karikó Katalin karnyújtásnyira került a Nobel-díjtól, a világ legrangosabbnak számító tudományos elismerésétől, mert idén már az összes olyan díjat bezsebelte, amit a Nobel-díj előszobájának tekintenek.  Az idei győztest, az orvosi kategóriában hétfőn 11:30-kor fogják bejelenteni. A világhírű magyar tudós számít a legesélyesebbnek a Nobelre, mivel elévülhetetlen érdemeket szerzett a koronavírus-járvány elleni küzdelemben azzal. 

Mindamellett, hogy pár napja Karikó kapta a magyar tudományos élet legrangosabb kitüntetését a Bolyai-díjat, számos más nemzetközi elismerést is magáénak tudhat. Elnyerte a Columbiai Egyetem Louisa Gross Horwitz-díját, valamint a Nobel-díj előszobájának tekinthető Brandeis Egyetem díját is átvehette. 

Karikó Katalin a múlt héten elnyerte, a  Francia Tudományos Akadémia legnagyobb elismerését, a Grande Médaille-t. Az akadémia szerint Karikó Katalin munkássága a koronavírus elleni küzdelem szempontjából kulcsfontosságú. Méltatásukban említik az új oltási stratégiák kidolgozását és az mRNS-sel történő kutatásait is.

Karikó Katalin egyébként közel  harminc évvel ezelőtt,  1993-ban ért el áttörést a most a koronavírus-vakcinák miatt elterjedt mRNS-technológiában. A Pennsylvaniai Egyetem orvosi karán dolgozott, amikor sikerült elérnie, hogy a hírvivő RNS- (messenger RNS-) molekulákat mesterségesen is elő lehessen állítani. 

(Kiemelt kép: Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, az egyik koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinát kifejlesztő BioNTech cég alelnöke. Fotó: Balogh Zoltán/MTI)