Karnyújtásnyira Karikó Katalin a Nobel-díjtól

Újabb komoly elismerést kapott a magyar származású tudós.

2021. augusztus 18., 13:12

Szerző:

A Columbia Egyetem Louisa Gross Horwitz-díját idén Karikó Katalin és Drew Weismann nyerte el – írja a Szeged.hu. A díjátadó ceremóniát ugyan csak 2022. január 5-én tartják majd, ám a kitüntetetteket már most bejelentették. Karikó Katalin és Drew Weismann kitüntetése egy újabb fontos lépés a Nobel-díjhoz vezető úton, ugyanis az 1967 óta létező elismerés 106 díjazottja közül 51-en kaptak meg a Nobel-díjat. A Horwitz-díjat a biológia vagy a biokémia területén végzett kiemelkedő kutatásokért ítélik oda.

Karikó Katalin korábban a Brandeis Egyetem díját is átvehette, ami szintén a Nobel előszobájának tekinthető. Az eddigi kilencvenhárom Rosenstiel-díjas közül harmicnhat ugyanis később orvostudományi, élettani vagy kémiai Nobel-díjat kapott.

(Kiemelt kép: A Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Karikó Katalin Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten 2021. május 27-én. Fotó: Cseke Csilla / MTI)