Lejárt a fémből készült lemezek és csavarok ideje

Amerikai tudósok szerint a sebészetben a fémrögzítőket a természetes fonálból készült csavarokra és lapocskákra lehet lecserélni, amelyek egy idő után felszívódnak a testben.

2014. március 9., 05:45

Forradalmasíthatja a sebészetet egy új eljárás, amelyben százszázalékos selyemből készült csavarokat használtak törések rögzítéséhez. Az eljárást eddig csak rágcsálókon tesztelték – adta hírül az MTI.

A selymet korábban is használták orvosi varratokhoz, de az utóbbi időben a korszerű orvosi implantátumokban is alkalmazzák. Az új kutatásban a massachusettsi Tufts Egyetem egészségügyi mérnökei készítettek csavarokat orvosi minőségű selyemből különlegesen tervezett öntőformák segítségével. A selyemcsavarokat patkányok hátsó lábába ültették be, ahol négy-nyolc hétig sikeresen funkcionáltak. A kísérlet végére a selyemcsavarok elkezdtek felszívódni. A kutatók szerint a selyem ígéretes utóda lehet az eddig használt, fémből készült lemezeknek és csavaroknak.

„Nagyon izgalmas a jövő. Egy egész sor ortopédiai megoldásra gondolhatunk a gyógyításban, a csavarokon és lemezeken kívül bármi szóba jöhet, aminél nem akarjuk, hogy a fém a testben maradjon” – fogalmaztak a kutatók.

Ráadásul az új anyag nem zavarja a röntgensugarat, nem szólalnak meg miatta a riasztók, és nem okoz érzékenységet a hidegre.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.