Légylárvából kivont zsírral készült sütit kóstoltattak alanyaikkal belga tudósok, az eredmény maga a döbbenet
Belga tudósok a katonalegyek lárvájából kivont zsiradékkal végeztek „emberkísérletet”, melynek keretében vajjal és rovarzsírral készített süteményeket kóstoltattak önkéntesekkel.
A kutatásban részt vevők
nem tudták megkülönböztetni a süteményeket, ráadásul a két kategóriát azonos minőségűnek értékelték.
– írja a Bors.
A kutatók szerint azért lenne mérföldkő az emberiség történelmében a rovarzsír elterjedése, mert a vaj előállításához rengeteg tehénre van szükség, márpedig a lassan túlszaporított állatok takarmányozásához hatalmas területű legelők kellenek, másrészt az állatok emésztése során keletkező metán a levegőbe jutva igencsak környezetszennyező hatású.
A rovarok szaporítása viszont olcsó, így táplálékként is gazdaságosan használhatók.
A lap által megszólaltatott Sár József entomológus emlékeztetett.: az őslakos népek a világ valamennyi részén, de leginkább a trópusokon évezredek óta fogyasztanak rovarokat. A rovar kiváló fehérjeforrás – mondta a Borsnak a szakértő.