Brutális számlát hozhat a klímafűtés, ha nem figyel a részletekre

A rezsiköltségek csökkentése érdekében egyre elterjedtebb a klímafűtés. A megoldás praktikus, de kemény költséggel járhat, ha nem fogadja meg az alábbi tanácsokat.

2023. október 18., 10:58

Szerző:

Az újgenerációs klímakészülékek kiválthatják a borsos gázszámlák egy részét a fűtési időszakban, amihez az inverteres és téliesített klímák is használhatóak – írja a femina.hu.

Az alábbi tippekre azonban érdemes figyelni, hogy valóban több maradjon a zsebünkben, mint az ablakban.

Alapvető, hogy a háztartáshoz legmegfelelőbb készüléket válasszuk, hatékony teljesítménnyel és jó SCOP-értékkel. Utóbbi azt jelöli, hogy mekkora a készülék fűtési hatásfoka, azaz 1 kilowatt (kW) elektromos energiából hány kilowatt fűtési energiát tud előállítani. Még a hősugárzóknál ez az érték általában 1, addig az inverteres klímáknál 4-5 is lehet.

Fel kell mérni azt is, hogy milyen hideg télre számíthatunk. A hűtő-fűtő klímák ugyanis a kemény téli időben már nem olyan hatásosak, mint a téliesített vagy fűtésre optimalizált készülékek.

A hatékony működéshez elengedhetetlen a rendszeres karbantartás, tisztítás. A fűtési szezon előtt mindenképp érdemes kitisztíttatni a gépeket, de utána is rendszeresen takarítsuk a szűrőket. Ha inverteres klímát használunk, a lapátok megfelelő beállítása is szükséges, fűtés esetén lefelé, hiszen így lesz a leghatékonyabb a fűtés.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.