Kapcsolat a cannabis használata és a skizofrénia között

Genetikai kapcsolat lehet a cannabis használata és a skizofrénia között, tehát azok a gének, melyek a mentális zavar kockázatát növelik, annak az esélyét is fokozzák, hogy hordozójuk cannabishasználó lesz – derült ki egy nagy létszámú kutatásból.

2014. június 28., 06:15

Korábbi kutatások már felfedezték a cannabis és a skizofrénia közötti összefüggést. A 2028 résztvevővel készített tanulmány szerzői nem zárják ki, hogy a marihuána fogyasztása növelné a mentális zavar kialakulásának esélyét, ám valószínűsítik, hogy a kapcsolat másféle irányú lehet.

„A skizofréniára való hajlam növeli a cannabishasználat esélyét is” – mondta Robert Power, a londoni King's College Pszichiátriai Intézetének munkatársa, a Molecular Psychiatry című szaklap új számában ismertetett kutatás vezetője. A skizofrénia gyakori és súlyos pszichiátriai kórkép, nagyjából száz emberből egyet súlyt.

Cannabishasználóknál körülbelül kétszer akkora eséllyel alakul ki, mint azoknál, akik nem élnek a tudatmódosító szerrel. A betegség oka nem ismeretes, a friss kutatások alapján testi, genetikai, pszichológiai és környezeti tényezők sora játszik szerepet a kialakulásában.

Az új brit kutatás során vizsgált 2028 egészséges felnőtt közül 1011-en fogyasztottak cannabist. Minden résztvevő genetikai profilját megvizsgálták. Azt találták, hogy akiknél nagyobb volt a genetikai hajlam a skizofréniára, azok nagyobb eséllyel fogyasztottak cannabist, vagy nagyobb mennyiséget szívtak belőle, mint akik nem hordozták a hajlamosító géneket.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.