Kamilla ötéves korára 5 méteres lesz


A Kamilla nevet kapta a nyíregyházi állatkertben november elején született Rothschild-zsiráf, amelyet anyja a tapasztalatlansága miatt nem gondozott, és ezért sokáig kétséges volt, hogy életben marad-e.

2015. január 30., 07:10

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője, szóvivője szerdán az MTI-nek elmondta, a már szépen fejlődő zsiráfnak végül gondozói – akik hónapokon át virrasztottak mellette – adtak nevet.

Két okból döntöttek a Kamilla név mellett: az egyik, hogy a borjút hosszú ideig kellett kamillateával itatniuk, mert bélgyulladás kínozta. A Kamilla nevet indokolták hosszú szempillái is, amelyekkel megrökönyödésszerű szemhéjmozgásokat végez, azaz – a népnyelv szerint – „kamillázik”.

A szóvivő megjegyezte, hogy a nyírségi állatparkban született állatoknál a névadást általában meghirdetik a látogatók között, ez tették a zsiráf esetében is, de ezúttal nem kaptak jó ötletet.

Kamilla novemberi születése óta 50 centimétert nőtt, jelenleg 210 centis. Most már tejpótló tápszert eszik, sőt kóstolgatja a szénát is. Ötméteres végső magasságát előreláthatólag ötéves korára éri majd el.

A nyíregyházi állatkertben Kamillával együtt jelenleg öt Rothschild-zsiráf él. A zsiráffajta a zoológusként is elismert híres bankár, Walter Rothschild (1868-1937) után kapta a nevét. Eredetileg Ugandában, Kenyában és Dél-Szudánban őshonos, ezért Uganda-zsiráfnak is szokás nevezni. Veszélyeztetett faj, a természetben kevesebb, mint 700 egyed él belőle. A világ állatkertjeiben mintegy 450 Rothschild-zsiráfot tartanak számon. A fajmegmentési program keretében szaporítják őket, Nyíregyházán eddig hét zsiráf született.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.