Itthon is épül a gépek hálózata

Mára az ország területének csaknem hatvan százalékán elérhető a gépek közötti kommunikációra használható új, keskenysávú IoT-hálózati funkció, amely új lehetőségeket teremt több iparág számára. Ezen keresztül már nagy számban kommunikálhatnak például az otthoni okos mérőórák, a mezőgazdasági járművek és ipari berendezések, a közszféra ellenőrző eszközei és akár egyes egészségügyi mérőműszerek is. A Budapesten már csaknem egy éve kialakított hálózati funkció bővítésének újabb fázisát a T-Systems Symposiumon jelentették be november végén.

2018. december 11., 19:36

Szerző:

A keskenysávú dolgok internete, az úgynevezett NB-IoT (Narrow-Band–Internet of Things) jelentős mértékben optimalizálhatja a folyamatokat azzal, hogy a legfontosabb döntéseket a vezetők az automata rendszerekre támaszkodva is egzakt, pontos adatok alapján hozhatják meg. Az új technológia vállalkozások százainál teszi majd lehetővé, hogy gépeik, járműveik, berendezéseik, szenzoraik alacsony költségek mellett folyamatosan kommunikáljanak egymással, és információt szállítsanak. A gyártásban, a logisztikában és a mezőgazdaságban elterjedt digitális alkalmazások a keskenysávú IoT-hálózaton gazdaságosabban érintkezhetnek, így ez az új technológia a mindennapokban is támogatja majd az innovációt, a hatékony döntéshozatalt és a minden eddiginél gazdaságosabb napi működést.

A NB-IoT néven ismert technológia a magas megbízhatósága mellett kiemelkedő beltéri elérést, alacsony költség- és energiafelhasználást biztosít, mely megfelel számos ipari, közszféra és lakossági IoT-felhasználási terület által támasztott elvárásnak.

A hálózatbővítés ezen mérföldkövét a T-Systems Symposium 2018 konferenciáján jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója, Kaszás Zoltán, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója és Srini Gopalan, a Deutsche Telekom igazgatósági tagja.

Azért, hogy az új, keskenysávú, gépek közötti kommunikációt támogató hálózatot a jövőben minél több partner használja, iparági partner- és fejlesztési programot indított a T-Systems. Az NB-IoT-partnerprogramba bekapcsolódó fejlesztők és jövőbeni felhasználó partnerek így hozzáférnek egy közös tudásbázishoz, de a T-Systems – igény esetén – egyéni támogatást is nyújt. E program keretében a partnerek számára lehetőséget biztosítanak a saját megoldásaik kipróbálására és optimalizálására a teljes NB-IoT-hálózaton.

A gépek közti kommunikáció fokozatos térnyerése az 5G-éra egyik legfontosabb kezdeti momentuma, ezt gyakorlatilag évek óta hangsúlyozzák az iparág szereplői. A többnyire szenzorfunkciókkal ellátott berendezések egy mobilhoz képest kevés adatforgalmat bonyolítanak le, és beépített akkumulátoruk akár tízévnyi üzemidőt is biztosít. Az NB-IoT az LPWAN (Low Power Wide Area Network) családjába tartozó adatátvitel, amely kifejezetten a gépek közötti kommunikációra lett kifejlesztve, melynek sávszélessége alacsony, 600b/s–250 Kb/s közötti. A 3GPP szabványnak megfelelően a rendelkezésre állása magas, a technológia pedig jövőbiztos, azaz a most szabványosítás alatt álló 5G-hálózatok részévé válhat a kiépített rendszer.

Ezt erősíti meg az Ericsson legújabb mobilitásjelentése is, amely szerint a mobil IoT-kapcsolatok száma hat éven belül világszerte várhatóan meghaladja majd a négymilliárdot. A technológia főleg Északkelet-Ázsiában népszerű, az előrejelzés szerint 2024-re a 4,1 milliárd celluláris IoT-kapcsolatból Északkelet-Ázsia várhatóan 2,7 milliárddal részesedik.

Jellemző, hogy mindeközben az 5G-alapú mobilelőfizetések száma a prognózis szerint 1,5 milliárd lesz, ami újfent előrevetíti, hogy az újgenerációs mobilhálózatok már nem elsősorban a mobiltelefonok, okostelefonok és más, felhasználói végberendezések számára készülnek.