India leszállt a Holdra

A Csandraján-3 indiai űrhajó sikeresen landolt a Hold déli pólusa közelében szerdán – közölte az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO).

2023. augusztus 23., 15:45

Szerző:

Ezzel India – az Egyesült Államok, az egykori Szovjetunió és Kína után – a negyedik ország, amely leszállóegységgel landolt az égitest felszínén.

A kétméteres, hatkerekű leszállóegység a tervek szerint két hétig lesz működőképes, és egy holdjáró segítségével egy sor kísérletet végez, adatokat szolgáltatva a holdi talaj és kőzetek tulajdonságairól, kémiai és elemi összetételéről.

Narendra Modi indiai miniszterelnök a Dél-afrikai Köztársaságból követte figyelemmel az eseményt, ahol a BRICS-országok, Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika johannesburgi csúcstalálkozóján vesz részt.

(Kiemelt képünk: Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) honlapjának 2023. augusztus 23-i élő közvetítéséről készült képernyőfelvétel a Chandrayaan-3 űrszonda sikeres holdi leszállását mutatja a Hold déli pólusán. Augusztus 23-án India lett az első nemzet, amelyiknek sikerült leszállnia egy űrhajóval a Hold déli pólusának közelében. Fotó: ISRO / AFP)