Íme, a merénylő, aki 13 perccel késte le Hitlert

Németországban áprilisban mutatták be azt a filmet, amely a II. világháború egyik legütősebb „mi lett volna, ha...” típusú mozzanatát dolgozza fel. Ez Georg Elser, egy német ács története, akinek kis híján sikerült felrobbantania Hitlert a háború elején.

2015. április 6., 14:16

1939. november 8-án Hitler Münchenben tartott beszédet, amelyen a nácik korai, 1920-as években elért eredményeit (a sörpuccsot) méltatta. A führer a beszédet tulajdonképpen arra használta, hogy nemzetközi ellenségeit piszkálja.

Arról azonban a beszéd idején senki sem tudott, hogy Hitler beszéde idején a sörcsarnok pódiuma alatt egy pokolgép ketyegett.

A bombát Georg Elser építette, tervére már egy éve készült. Azóta, hogy világossá vált számára, a háború Hitler vezetésével elkerülhetetlen.

A führer '39-ben is pontosan a megszokott időben kezdte el a beszédét, ezúttal azonban mintegy negyed órával korábban befejezte a szónoklatot, és útnak indult vissza Berlinbe, hogy a háborús előkészületekkel foglalkozzon.

A precízen beállított bomba így Hitler távozása után 13 perccel robbant, nyolc embert megölt és súlyos károkat okozott. Az épület plafonjának jókora darabja zuhant oda, ahol nemrég még Hitler tartózkodott.

(

BBC)