Horthy francia szemmel

Catherine Horel történész, Közép-Európa szakértő L’Amiral Horthy (Horthy admirális) című életrajzi munkája az első francia nyelvű monográfia, ami Magyarország egykori kormányzójáról készült. A nagyközönségnek szóló, több mint 400 oldalas monográfia a tekintélyes Perrin kiadónál jelent meg, a történelmi személyiségek életrajzait feldolgozó sorozatban. Az elsősorban a XIX. századi történelem szakértőjének számító kutatót Horthy Miklós teljes életének (és nem csak az 1920-tól 1944-ig tartó kormányzói karrierjének) feldolgozásában mindenekelőtt az a folyamat érdekelte, hogy egy értékrendjében XIX. századi ember hogyan változott meg a XX. század viharaiban, amelynek politikai folyamatait nem tudta értelmezni.

2014. október 11., 21:24

Horthy Miklóst mélyen meghatározta az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében eltöltött katonai karrierje, amely kormányzóként is befolyásolta a gondolkodását, politikai és gazdasági döntéseit. A számára ismerős katonai helyzetekben kiválóan tudott dönteni és gyorsan reagált, de váratlan politikai szituációkban tanácstalanná vált, habozott, olykor teljesen elvesztette a döntési képességét. Ebből fakad az az ellentmondásossága, amely a történész számára érdekessé tette az egyébként számára nem túl rokonszenves személyiség vizsgálatát.

„Horthy nem tudott a XX. századhoz alkalmazkodni, nem tudta megoldani a politikai kihívásokat, amelyekkel szembesült” – hangsúlyozta az franciakoktélnak adott interjúban a történész.

A II. világháborúban a Németországgal kollaboráló Franciaországot irányító Pétain marsallhoz képest – aki a német megszállást követően lett hadvezérből államfő – Horthy másképp került hatalomra 1920-ban, de mindkettőjüket meghatározta a XIX. századi katonai gondolkodás.

Ám, míg Pétain ideologikusan gondolkodott a hadseregről és hazájáról, s közben sokat publikált is, Horthynak nem voltak mélyebb elképzelései a katonai stratégiáról, számára az egyetlen konzervatív referencia Ferenc József dinasztikus uralkodása volt. Ugyanakkor mindketten tudatosan, és soha nem kényszer hatása alatt cselekedtek.

Horel szerint a kormányzó mindvégig hitt abban, hogy hazája megmentése érdekében cselekedett, s ezen gondolat köré felépített egy személyiséget, illetve annak a mítoszát. Meg volt arról győződve, hogy csak ő garantálhatja Magyarország jövőjét, s döntéseit utólag sem kérdőjelezte meg, nem látta be, hogy hibázott volna.

A II. világháború kitörését követően többször lemondhatott vagy emigrálhatott volna, de mindig úgy érezte, hogy azzal Magyarország vesztét okozná. Azt már nehéz utólag megállapítani, hogy maradásában, mekkora szerepet játszott a hatalomvágy, illetve az ország megmentésébe vetett hite – magyarázta Horel.

Mindenesetre nem tudta megakadályozni Magyarország német megszállását (amit Horthy maga is depressziósan élt meg) s azt sem, hogy az országból alig néhány hónap alatt deportálják a zsidóságot.

„Ez az ő személyes kudarca és felelőssége, mert kormányzása végére Magyarország teljes katasztrófába jutott. Az a magyarázat, miszerint a nemzet megmentése vezérelte a döntéseiben, nem állja meg a helyét” – fogalmazott Horel. Az pedig, hogy megmentette volna a zsidóságot, Horthy teljességgel hamis önámításának tekinthető a könyv szerzője szerint.

A kormányzó gondolkodását meghatározták a neveltetéséből adódó előítéletei a zsidókkal szemben, mondja a történész, de az más tőről fakadt, mint a tisztán rasszista alapú német antiszemitizmus. Bár pontosan tudta, hogy Magyarország ipari, kulturális és pénzügyi virágzáshoz milyen nagy mértékben járult hozzá a zsidóság, már 1919-től kezdve különbséget tett a bolsevik „rossz” zsidók és a polgári „jó” zsidók között, s utóbbiaknak – képmutató módon – biztonságot is ígért.

Horthy történelmi szerepét és felelősségét illetően a történész úgy látja, hogy a kormányzót gyakran meghaladták az események. A XIX. században ragadt gondolkodásmódjával egyszerűen nem tudta értelmezni, hogy mi történik valójában, mert „nem volt meg az intellektuális képessége ahhoz, hogy alkalmazkodjon a XX. századhoz, s ezért túsza lett az adott politikai helyzetnek, illetve az ilyen-olyan tanácsokkal szolgáló közvetlen környezetének”.

”Tény, hogy bizonyos helyzetekben mondhatott volna nemet – állítja Horel –, de nem akart, mert nem volt meg a képessége ahhoz, hogy jó politikai döntéseket hozzon. S minthogy ő irányította Magyarországot, ezeknek a meg nem tett lépéseknek a jól ismert következményei lettek".

A már készülő és várhatóan az Akadémiai Kiadónál megjelenő fordítás a magyar olvasóknak is tartogat újdonságokat, elsősorban a megközelítések és a nemzetközi összehasonlítások terén, amelyek egy Magyarországot kívülről látó történész sajátjai.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.