A dubaji emír is meghódítaná a Holdat

Legénység nélküli űrszonda küldését tervezi a Holdra 2024-ben az Egyesült Arab Emírségek.

2020. szeptember 29., 12:49

Szerző:

Mohamed bin Rásid al-Maktúm egyben a Dubaj Emirség uralkodója is, a Twitteren jelentette be: "A holdszonda az Emírségekben készül, és 2024-ben landol a Hold felszínén, olyan területen, amelyen emberi műszer még nem járt"

Nem részletezte, melyik terület felderítésére indulnak, valamint azt sem, hogyan jut az űrbe a szonda.

A Hold-járó neve Rásid lesz, Mohamed apja, Rásid bin Szaíd al-Maktúm sejk tiszteletére.

Ha a 2024-es misszió sikerrel jár, az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína után az Emírségek lesz a negyedik ország, amelyiknek űrjárműje a Holdra szállt. India, Izrael és Japán is megkísérete, egyiküknek sem sikerült.

Júliusban az Emírségek Amal (remény) nevű űrszondáját bocsátották fel Japánban, az úton van a Mars felé. A tervek szerint februárban érkezik meg, abban az évben, amikor az Egyesült Arab Emírségek megalakulásának 50. évfordulóját ünnepli.

Jövő szeptemberben az Amal adatokat kezd küldeni a Földre, melyeket elérhetővé tesznek a nemzetközi tudományos közösség számára is - közölték illetékesek.

Mindezek mellett marsi kolónia építését is tervezik 2117-ig.

 

 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.