Hihetetlenül felgyorsult a rovarok kihalása, egyre nyilvánvalóbb, hogy összeomlik a földi ökoszisztéma

A rovarfajok 40 százaléka kihalhat a következő évtizedekben.

2019. február 11., 21:03

Szerző:

Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, madaraké vagy a hüllőké: a rovarfajok 40 százaléka kihalhat a következő évtizedekben, a fajok egyharmada veszélyeztetett kategóriába tartozik - írta a BBC. A rovarpusztulást általában az intenzív mezőgazdasági termelés, a növényvédő szerek és a klímaváltozás okozza. A rovarok teszik ki a földön élő élőlények többségét, létük fontos több más faj számára: táplálékul szolgálnak madaraknak, denevéreknek és más apró emlősöknek. A világ haszonnövényeinek mintegy 75 százalékát a rovarok porozzák be.

Fotó: Wallpaperstock

A Biological Conservation című szaklapban megjelent tanulmány készítői 73 korábbi kutatást vizsgáltak át, melyek az elmúlt 13 évben jelentek meg szerte a világon. Az eredmények alapján a rovarfajok 40 százaléka kihalhat a következő évtizedekben. – A fő ok az életterük elvesztése a mezőgazdaság, az urbanizáció és az erdőirtás miatt – mondta Francisco Sánchez-Bayo, a Sydney-i Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.  – Nagy szerepet játszik ezen kívül a talajjavító és a növényvédő szerek használata és a vegyi szennyezés. Emellett biológiai eredetű veszélyek, az invazív fajok és a kórokozók is pusztítják a rovarokat. A negyedik fő ok a klímaváltozás, kiváltképp a trópusi területeken – fejtette ki a kutató. – Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy bolygónk ökológiája összeomlik, sürgős és globális intézkedésekre van szükség ezeknek a borzasztó folyamatoknak a  megfékezéséhez és visszafordításához – fogalmazott Matt Shardlow, a brit Buglife rovarvédő szervezet tagja. 

A kutatók meg vannak győződve arról, hogy a rovarpusztulás hatással lesz a táplálékláncra. Mivel számos madár-, hüllő- és halfaj számára a rovarok jelenti a fő táplálékot, ezek a fajok veszélyben lesznek. Azok nem, amelyek házilegyet és a csótányt esznek, ezek ugyanis erős, jól alkalmazkodó fajok, amelyek kényelmesen megélnek az ember alkotta környezetben és ellenállnak a rovarirtóknak is – emlékeztetett Dave Goulson, a Sussexi Egyetem kutatója.