Hiába a magas antitest a negyedik oltás után – mégsem véd az omikron ellen

Egy izraeli tanulmány szerint.

2022. január 18., 10:54

Szerző:

A COVID-19 vakcina negyedik oltása még a harmadik oltásnál is magasabb szintre emeli az antitesteket, de egy izraeli előzetes tanulmány szerint ez nem elegendő az omikron megelőzéséhez – írja a Reuters

Az izraeli Sheba Medical Center egy kísérlet keretében második emlékeztető oltásként, 154 ember Pfizert kapott, 120 pedig Modernát. Őket egy kontrollcsoporttal hasonlították össze, amely nem kapta meg a negyedik oltást. A Moderna csoportba tartozók korábban három oltást kaptak a Pfizer vakcinájából – közölte a kórház.

„A vakcinák hatására az antitestek száma "még egy kicsit magasabb lett, mint amit a harmadik adag után tapasztaltunk. Mégis, ez valószínűleg nem elég az omikron számára. Mostanra már tudjuk, hogy az omikron elleni védelemhez és a fertőzés elkerüléséhez szükséges antitestek szintje valószínűleg túl magas a vakcinához, még akkor is, ha ez egy jó vakcina”

– mondta Gili Regev-Yochay fertőző betegségek osztályának igazgatója.

Az eredmények, amelyek a kórház szerint az első ilyen jellegűek a világon, előzetesek és még nem publikáltak.

Izrael volt a leggyorsabb ország, amely egy évvel ezelőtt bevezette a COVID-19 elleni kezdeti oltásokat, és a múlt hónapban kezdte meg a negyedik oltás, vagyis a második emlékeztető oltás felajánlását a legveszélyeztetettebb és a legveszélyeztetettebb csoportoknak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Zágráb, Horvátország - ÁPRILIS 7.: 2021. április 7-én a horvátországi Zágrábban, a Zágrábi Vásáron megkezdődik a tömeges védőoltás harmadik szakasza, amely a 65 éves állampolgárokat és mindazokat érinti, akik regisztráltak. Fotó: Stipe Majic / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

2022. május 26., 12:51

Jól van az a 68 éves nőbeteg, akin az országban először végeztek Da Vinci robotsebészeti eszköz segítségével epehólyag eltávolítást. A Semmelweis Egyetemen zajló műtétet a társadalombiztosítás finanszírozta.

A Yale Egyetem is díszdoktorai közé választotta Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszorával együtt idén tíz kiválóság részesült az 1701-ben alapított amerikai magánegyetem elismerésében. 

Különleges hullócsillag-kitörésben gyönyörködhetünk május 31-én, ha a csillagászati előrejelzések beválnak – közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló, amelynek tájékoztatása szerint magyar csillagászok Texasban követik a kitörés csúcsát, és a Facebookon is bejelentkeznek.