Hároméves korunkban eldől a sorsunk

Egy évtizedeken át végzett felmérés drámai következtetése, hogy három éves korban eldől egy ember sorsa. Azaz labilis gyerekből labilis felnőtt lesz.

2011. január 26., 17:05

A National Academy of America (amerikai tudományos akadémia) PNAS című folyóirata szerint egy tudóscsoport harminc évvel ezelőtt kezdte figyelni különböző országokban összesen ezer kisgyerek sorsának alakulását egészen napjainkig bezárólag. A Duke egyetem Terri Moffitt professzor csoportja kimondottan túlérzékeny vagy nyugtalan, hiperaktív, labilis, általában három éveseket választott ki a vizsgálódáshoz. A végkövetkeztetés, amelyről ma számot adnak a tudósok: ezeknek a gyerekeknek a többsége a felcseperedés egész ideje alatt az átlagos társaikhoz képest gyakrabban voltak betegek, feltűnően sokan váltak drogfüggővé, anyagilag inkább sikertelenek, mint sikeresek lettek, sőt az átlaghoz képest gyakrabban keveredtek összetűzésbe a törvényekkel – írja a

hvg.hu.

Időközben – megdöbbenten észlelve az amerikai kutatási részeredményeket – hozzálátott dühkitöréseit kordában tartani nem képes, szintén labilis ötszáz brit kisgyerek megfigyeléséhez. Nos, a végeredmény – amit szintén kedden ismertetnek hivatalosan – szinte semmiben sem különbözik az Egyesült Államokban végzett kutatásétól. Az angolok esetében külön kiemelik a Duke egyetem pszichológusai, hogy a megfigyeltek körében mennyire általános a dohányzás, a rossz iskolai eredmény.