Halálra szexeli magát egy erszényes emlős

2013. október 11., 15:50

Egy kis méretű, Ausztráliában élő egérszerű erszényesforma emlős, az antechinus családba tartozó fajok szó szerint kifulladásig párzanak: a hím példány 2-3 hét alatt annyit, hogy végül belehal. Kénytelen így tenni: valamivel korábban leállt a spermatermelése, így ez az utolsó esélye, hogy továbbadja génjeit – írja az Index.

Több olyan állat is él a földön, amely öngyilkos reprodukciós stratégiát követ, ezekkel foglalkozik tanulmányában Diana Fisher, az ausztrál University of Queensland kutatója.

Fisher megfigyelései alapján kiderült, hogy az étrend a lényeg. Ezek az állatok bogarakkal táplálkoznak, ami azt jelenti, hogy évente egyszer nagyon jól laknak, utána szűkölködnek. Ez a szezonális hatás annál erősebb, minél jobban távolodunk az Egyenlítőtől.

Az antechinusok ősei Ausztráliában és Új-Guineában erős éves ingadozással néztek szembe. A legtöbb esélyt azt jelentette, hogyha a bőséges időszakban születtek az utódok, ezért a párzási időszakuk lerövidült. Innen jön a hatalmas, akár halálhoz vezető szexuális hajtás az hímek részéről: túl rövid a reprodukció szempontjából hasznos időszak.