Halálos vírus: vérzést, nyílt sebeket okoz

Az Észak-Spanyolországban az utóbbi években megjelent, két egymással szoros rokoni kapcsolatban álló vírus egy új kutatás szerint már három kétéltűfaj hanyatlását váltotta ki a védett Picos de Europa Nemzeti Parkban.

2014. október 20., 06:07

Összesen hat kétéltűfajnál figyelték meg a súlyos betegséget és a tömeges elhullást a járvány eredményeképpen. A Current Biology folyóiratban megjelent tanulmányban leírják, hogy a Ranavírusok nemzetségébe tartozó kórokozók már más országokba is átterjedhettek. A fertőzött állatokon fekélyek jelennek meg, majd belső vérzés miatt elhullanak.

„Mivel a vírusok több fajt is meg tudnak fertőzni, ez maga után vonja annak lehetőségét, hogy bizonyos populációk a fertőzés következtében teljesen kipusztulhatnak – mondja Stephen Price, a vizsgálat vezetője. – Az egynél több gazdafajt egyidejűleg kiaknázni képes kórokozók akkor is fennmaradhatnak, amikor az egyik gazdafaj egyedszáma lecsökken, majd el is tűnik, hiszen egy másik fogékony faj elérhető”.

A parkban három fajnál – a közönséges dajkabékánál, a barna varangynál és az alpesi gőténél – nagyobb populációs összeomlást figyeltek meg. Arra is fény derült, hogy a park összes mindennapos kétéltűfaja nagyon fogékony volt a betegségre. A kutatók által megfigyelt egyik esetben még egy kígyó is megbetegedett és elpusztult, miután elfogyasztott egy fertőzött kétéltűt – írja a

Hirado.hu.

A kérdéses vírusok az Iridoviridae családhoz tartoznak. Jól ismert, hogy megbetegítik a halakat és hüllőket, de azt is megfigyelték, hogy Amerikában, Európában, Ázsiában és Ausztráliában a kétéltűeknél is betegséget és elhullást váltanak ki. Az új vizsgálat az első, mely dokumentálja, hogy a halálos fertőzés több kétéltűfajt érint egyszerre súlyos következményekkel.

Price társszerzője, Amparo Mora-Cabello de Alba a nemzeti park biológusa és csapata 2005-ben, az első tömeges pusztulás észlelésekor kezdett aggódni. A betegség vérzést, nyílt sebeket és a végtagszövetek elhalását váltja ki. A park szakemberei megkezdték a kétéltűek gondos figyelését, de aggasztó módon a fajok hanyatlása nem állt le, és néhány helyszínen teljesen eltűntek.

A természetvédelmi szakemberek különösen tartanak az új vírusoktól, mivel az összes kétéltűfaj mintegy 41 százalékát a Nemzetközi Természetvédelmi Unió szerint már eleve kihalás fenyegeti. Egy másik betegség – chytrid gomba – világszerte elterjedt és számos populációt pusztított el.

A kutatók attól félnek, ha az új vírusok tovább haladnak, pusztító hatással lehetnek eme, már eleve sérülékeny állatokra.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.