Halálba kellett segíteni a delfineket

Huszonkét gömbölyűfejű delfin sodródott partra szombaton Floridában, s bár nagyszabású mentőakció indult, csak öt fiatal állat maradt életben.

2012. szeptember 3., 15:40

Helyi sajtójelentések szerint a tengeri emlősök segítségére környékbeli lakosok százai siettek, akik igyekeztek felfelé fordítani az állatokat, hogy könnyebben levegőhöz jussanak. Mások nedves törülközőkkel borogatták vagy vízzel locsolták őket, miközben a helyi vöröskereszt önkéntesei az állatvédőket védték a kiszáradástól a tűző napon a Fort Pierce-hez közeli Avalon-strandon.

Az erőfeszítések azonban csaknem teljesen hiábavalónak bizonyultak, mert mindössze két borjú és három fiatal felnőtt életét sikerült megmenteni, de őket is először egy tengerkutató intézetbe szállították "rehabilitációra".

A delfincsorda partra vetődésének oka nem ismert. Szakértők szerint a gömbölyűfejű delfinek erősen társas lények, amelyek nem hagynák magukra egyik tagjukat sem, és elképzelhető, hogy egy beteg társukat követve kerültek szárazra. Ha így van, a biológusok szerint semmi értelme visszatuszkolni őket a tengerbe, mert úgyis visszajönnének.

Az állatok egy része az egész napos mentőakció közben magától elpusztult, a többit az állatvédők segítették hozzá a "kegyes halálhoz".