Ezt tegye, ha nem akar öreg korára elbutulni

Belső Nóra pszichiáter a Ma reggelben elmondta, hogy a kutatásban egyrészt sikerült ötvözni az alapkutatások eredményeit, másrészt az életmód és a terápiás stratégiák eredményeit összehozni és kimutatni azt az összefüggést, ami az életmódunk és a sejtszintű elváltozások között van.

2014. október 9., 10:20

Amerikai kutatóknak először sikerült visszafordítaniuk az Alzheimer-kórral összefüggésben lévő memóriaromlás folyamatát. A program része volt az átfogó étrendváltozás, az agy stimulációja, a testmozgás, az alvás optimalizálása, bizonyos gyógyszerek és vitaminok alkalmazása, valamint számos további lépés, amelyek befolyásolják az agy kémiáját.

A kutatást vezető Dale Bredesen nagyon bátorítónak nevezte az előzetes eredményeket, de hangsúlyozta, hogy kiterjedtebb klinikai vizsgálatokra van szükség. A tudósok annak alapján szabták személyre a terápiát, hogy mennyire működött jól az adott páciens agya – írja a

Híradó.hu.

Belső Nóra pszichiáter a Ma reggelben elmondta, hogy a kutatásban egyrészt sikerült ötvözni az alapkutatások eredményeit, másrészt az életmód és a terápiás stratégiák eredményeit összehozni és kimutatni azt az összefüggést, ami az életmódunk és a sejtszintű elváltozások között van. A kutatók egyénre szabott terápiás módszert írtak le az Alzheimerre és más típusú demenciákra is.

Belső Nóra elmondta, hogy az eredmény három szinten volt összehozható, az egyik az életmóddal kapcsolatos terápiás beavatkozások. Például rendezték a kutatásban részt vevők alvását, több esetben is rásegítettek melatonintartalmú, az alvási ciklust irányító hormonnal. Az alvás idejét is rendezték, relaxációs módszereket és jógát is bevetettek, továbbá megváltoztatták a betegek táplálkozást. Az egyszerű szénhidrátokat és a glutént kihagyták az étkezésből, ami testsúlycsökkenéshez, a vércukorszint rendeződéséhez és olyan biokémiai anyagcsere-folyamatok megváltozásához vezetett, amelyek a civilizált embereknél a népbetegségeket okozzák.

A kutatásban bebizonyosodott, hogy az életmódváltást korán el kell kezdeni, hogy 70-80 évesen demenciamentesek lehessünk, vagy legalábbis lassítsuk a folyamatot – közölte a pszichológus. Hozzátette: napi 8 óra alvás átlagosan szükséges a szervezetnek, ha valaki hosszú távon 6 óránál kevesebbet alszik, az egészségkárosodáshoz vezethet.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.