Ezért nem megoldás a 9 évfolyamos általános iskola

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint nem megoldás a kilenc évfolyamos általános iskola bevezetése az oktatási rendszer problémáira.

2015. február 6., 18:51

Keszei Sándor, a szervezet elnöke rámutatott arra: a nemzetközi mérések szerint a magyar diákok teljesítménye a szövegértés, az alkalmazott matematikai, valamint az alkalmazott természettudományi műveltség területén romlott az elmúlt években. Az eredmény súlyos, oktatási kormányzatokon átívelő rendszerhibára utal, amit nem old meg a kilenc évfolyamos általános iskola bevezetése – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a Nemzeti alaptantervben előírt, megtaníthatatlan és megtanulhatatlan mennyiségű ismeretanyag magasan a gyerekek aktuális fejlettségi szintje fölött van, ezért jelentős, 50 százalékos tananyagcsökkentésre van szükség, nem az évfolyamok számát kell emelni.

Az MSZOE álláspontja szerint az állami iskolafenntartás nem biztosítja a törvényben előírt óraszámokhoz, a csoportbontáshoz, az egyéni foglalkozásokhoz szükséges pedagóguslétszámot. A pedagógusbér-emelés nem emelte az oktatás színvonalát. Gond van a tankönyvekkel, az iskolák felszereltségével és a tanítási módszerekkel egyaránt, amit szintén nem old meg az évfolyamok számának növelése – sorolta.

A köznevelési jogszabályok tanuló- és szülőellenes előírásai és a 16 éves korig tartó tankötelezettség bevezetése miatt évente mintegy tízezer tanuló kerül ki végzettség nélkül az iskolarendszerből.

Keszei Sándor szerint a gyermekek tanulását támogató jogszabályokra, befogadó iskolára, hatékonyabb oktatásszervezési, -irányítási és pedagógiai módszerek bevezetésére, jól felkészült pedagógusokra és etikusan működő iskolákra van szükség, nem pedig évfolyamszám-emelésre.

A Magyar Nemzet szerdai számában írt arról, hogy a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyal a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője elmondta: a frakció elvárása a kormánnyal szemben, hogy emelkedjen a közoktatásban a képzés színvonala, valóban szakmát és boldogulást adjon a szakképzés, és csökkenjen a lemorzsolódás az egyetemeken és főiskolákon.

Rogán Antal akkor azt hangsúlyozta, hogy minden javaslatot megvitatnak, így például Pokorni Zoltánét is, aki felvetette, érdemes-e meghosszabbítani az általános iskolai képzés idejét egy évvel. Az oktatás átalakítását és az általános iskolai évfolyamok számának növelését Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke javasolta.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.