Ez még a tudósokat is meglepte

Ősi, csaknem 3 millió éve megfagyott tundratalajt fedeztek fel Grönland jégtakarója alatt – derült ki egy nemzetközi kutatócsoport új tanulmányából.

2014. április 19., 07:03

A felfedezés arra utal, hogy grönlandi jég sokkal tovább fennmaradhat, mint korábban vélték. A Glasgow-i Egyetem és számos amerikai egyetem tudósainak a Science tudományos folyóirat friss számában megjelent munkája kulcsfontosságú információkkal szolgálhat a klímaváltozásról. A jégpáncél alatti, 2,7 millió éve fagyott szerves talaj léte azt bizonyítja, hogy sok múltbéli felmelegedést túlélt már.

A gleccserekről úgy vélték, olyanok, mint a csiszológép: amint végigcsúsznak a tájon, legyalulnak minden növényt, talajt, sőt a talaj alatti kőzet felső rétegét is. A tudósokat ezért meglepte, hogy három kilométer jég alatt ősi tundravidéket fedeztek fel – írja az MTI.

Dylan Rood, a tanulmány társszerzője, a Glasgow-i Egyetem kutatója elmondta: a Grönland jégtakarója alatt rejtőző ősi talaj a klímaváltozás egyik fontos rejtélyét oldja meg: hogyan olvadtak és fagytak újra a nagy jégtakarók a hőmérséklet változásaira reagálva?

A kutatók szerint a felfedezés azt jelzi, hogy a jégtakaró kialakulása óta bekövetkezett legmelegebb időszakok alatt is volt Grönlandnak egy központi része, amely stabil maradt. Ez tette lehetővé, hogy a tundravidék a jégpáncél alatt változatlanul élhetett tovább évmilliók globális melegedései és lehűlései közepette.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.