Veszélyes lehet az étcsokoládé fogyasztása

Az étcsokoládé olyan nehézfémeket tartalmaz, mint az ólom vagy a kadmium.

2024. július 5., 11:51

Szerző:

Az étcsokoládé nehézfémeket tartalmaz. Egy kutatás most azt vizsgálta, kell-e aggódnunk emiatt. A New Orleans-i Tulane Egyetem kutatói több mint 155 fajta, az Egyesült Államokban kapható ét- és tejcsokoládét teszteltek. Arra voltak kíváncsik, milyen mennyiségben tartalmaznak nehézfémeket, beleértve az olyan mérgező típusokat is, mint az ólom és a kadmium – írta meg a Házipatika a health.com. cikke alapján.

Nem ez az első alkalom, hogy az étcsokoládét vizsgálják

Egy korábbi tanulmányban a kutatók 48 terméket teszteltek. Az ólomra és a kadmiumra összpontosítottak, mert azok hatással lehetnek az agyra és az idegrendszerre. A gyermekek ráadásul különösen érzékenyek ezekre. Minden vizsgált tábla étcsokoládéban kimutatható mennyiségű ólom és kadmium volt, 71%-ukban pedig meghaladta a Kaliforniában az ólomra, a kadmiumra vagy mindkettőre vonatkozó megengedett maximális szintet.

A kutatók azért használták a kaliforniai szabványt, mert nincsenek szövetségi határértékek arra vonatkozóan, hogy a legtöbb élelmiszerben mennyi ólom és kadmium lehet. Az ólom esetében a napi megengedett maximális dózis 0,5 mikrogramm (mcg), a kadmium esetében pedig 4,1 mikrogramm.

Egy másik kutatás pedig megállapította, hogy a vizsgált étcsokoládétáblák 82%-a tartalmazott olyan mennyiségű ólmot vagy kadmiumot, amely meghaladta a kaliforniai határértéket.

Már a kakaóbab is szennyeződött

A kadmium azért kerülhet az étcsokoládéba, mert a kakaóbabok felszívják a szennyezett talajból, mondta korábban Dr. James E. Rogers a Healthnek. Az ólom a betakarítás után kerülhet a kakaóbabokra, esetleg a porból és a talajból, miközben a babok kint száradnak.

A Tulane csapata 16 nehézfém jelenlétét vizsgálta: a már két említetten kívül többek között a réz, a vas és a cink szintjére voltak kíváncsik. Azt is kiszámították, hogy mekkora kockázatot jelent, ha valaki naponta egy uncia csokoládét fogyaszt, ami több mint két tábla csokoládét jelent hetente.

Az eredményeik alapján csak egy márkájú étcsokoládé – a kolumbiai Lok Dark Chocolate – haladta meg az Európai Unió 800 mcg/kg-os határértékét a kadmiumra vonatkozóan a több mint 50%-ban kakaót tartalmazó tábla esetében. Négy tábla étcsokoládé kadmiumszintje a kutatók szerint kockázatos volt a legfeljebb 15 kilós gyerekek számára, ami egy átlagos hároméves gyermek súlya az Egyesült Államokban (Lok étcsokoládé, Marou, Mexican Vivio Foods organikus kakaópor, Perui Pascha étcsokoládéreszelék).

Két fajta, a Napolitains Dark és a Blanxart csokoládé ólomszintje meghaladta az étcsokoládékra vonatkozó kaliforniai 150 (mcg/kg) szabványt. A kutatók szerint viszont nem valószínű, hogy ezek valamilyen kárt okoznának a felnőtteknek vagy a gyerekeknek.

„Felnőttek esetében nincs káros egészségügyi kockázata az étcsokoládé fogyasztásának" – mondta a tanulmány vezető szerzője, Tewodros Godebo, PhD, a Tulane Egyetem Közegészségügyi és Trópusi Orvostudományi Karának környezet-egészségügyi tudományok adjunktusa a sajtóközleményben. „Bár a gyermekek esetében a 155 vizsgált tábla csokoládéból négynél kisebb kockázatot jelent, nem gyakori, hogy egy 3 éves gyermek rendszeresen heti két tábla csokoládénál többet fogyasszon."

A tanulmány azt is megállapította, hogy az étcsokoládé nagy mennyiségben tartalmaz olyan fontos tápanyagokat, mint a réz, a vas, a mangán, a magnézium és a cink. Néhány tábla a gyermekek és felnőttek napi tápanyagszükségletének több mint 50%-át is tartalmazta.

„Az étcsokoládé nemcsak tele van ezekkel az alapvető ásványi anyagokkal, de potenciálisan csökkenthetik a mérgező fémek felszívódását a bélben, mivel ezek a fémek ugyanazért a helyért versenyeznek" – mondta Godebo. „Míg két korábbi amerikai tanulmány az ólom és a kadmium jelenlétét vizsgálta a csokoládéban, ez a mostani kutatás minden korábbinál több mintát vizsgált meg, és 16 fém jelenlétét kutatták. Ezen kívül a mérgező fémek kockázatértékelését is tartalmazta."

Nyugodtan csemegézhetünk

„Nem valószínű, hogy a legtöbb felnőtt „elég étcsokoládét fogyaszt ahhoz, hogy ezek a potenciálisan káros anyagok problémát okozzanak" – mondta Deborah Cohen dietetikus a portálnak.

Hozzátette, hogy az étcsokoládénak vannak előnyei, többek között a flavanoloknak nevezett növényi vegyi anyagokban gazdag, amelyek segíthetik a szív védelmét.

„Az étcsokoládé akár két-háromszor annyi flavanolban gazdag kakaószárazanyagot tartalmaz, mint a tejcsokoládé. A csokoládéban található flavanolok rövid távú vizsgálatokban növelhetik az inzulinérzékenységet; hosszú távon ez csökkentheti a cukorbetegség kockázatát" – mondta a dietetikus.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Ri_Ya via Pixabay)