Erős napkitörést észleltek, geomágneses vihar érhette a Földet szombaton

A valaha mért legintenzívebb kitörés. 

2021. október 31., 08:25

Szerző:

A legerősebb osztályba az X1-be sorolták azt a napkitörést, ami geomágneses vihart vonzhat magával szombaton, írja a Space.com

Az október 11-i után egy újabb, de X1-es osztályú, vagyis erősebb napkitörést észlelt az Egyesült Államok Űridőjárás-előrejelző Központja (SWPC) október 28-án, csütörtökön. A kitörés átmeneti, de erős rádiós áramszünetet okozott a Föld napsütötte oldalán, Dél-Amerika közepén. 

A kitörésből származó koronális tömegkilövellés, szombatra vagy vasárnapra (október 30-31.) érheti el a Földet, éppen időben Halloween előtt - számolt be a SpaceWeather.com. A kitörés felerősítheti a Föld északi fényét, és potenciálisan zavarhatja a műholdas kommunikációt.

A kitöréseket egy betűrendszer szerint osztályozzák, a C-osztályú viharok viszonylag gyengék, az M-osztályúak mérsékeltebbek, az X-osztályúak pedig a legerősebbek. A csütörtöki kitörés az AR2887 nevű napfoltból származott, amely jelenleg a Nap közepén helyezkedik el, és elhelyezkedése alapján a Föld felé néz és az X-osztályba sorolták be. 

„Az X-osztály a legintenzívebb kitöréseket jelöli, míg a szám több információt ad az erősségéről”

–magyarázták a NASA tisztviselői egy közleményben. Azzal folytatták, hogy „az X2 kétszer olyan intenzív, mint az X1, az X3 háromszor olyan intenzív, stb. Az X10-es vagy annál erősebb besorolású kitörések szokatlanul intenzívnek számítanak.”

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: SAKKMESTERKE / SCIENCE Fotókönyvtár / AAT / Science Photo Library via AFP)