Mégis egy kínai laborból szabadult ki a COVID?

Az amerikai energiaügyi minisztérium tanulmánya szerint a koronavírus egy vuhani laboratórium szivárgott ki.

2023. február 27., 08:48

Szerző:

A Covid-19 valószínűleg laboratóriumi szivárgásból származik – számolt be az amerikai energiaügyi minisztériumnak egy most „frissített és minősített” 2021-es tanulmányáról a Wall Street Journal nyomán a The Guardian cikke, melyet a Népszava szemlézett. A dokumentumot a tárca eljuttatta a Fehér Háznak és az amerikai törvényhozóknak, amelyben mindazonáltal leszögezik, a koronavírus-járvány nem volt „egy fegyverprogram része”. 

Az aktualizált jelentés eltér a vírus megjelenésével kapcsolatos korábbi tanulmányoktól, de készítőik elismerik, hogy megállapításaikat „alacsony magabiztossággal” tették, vagyis a korábban az FBI által is elfogadott teórián, vagyis a „vuhani laboratóriumi szivárgás” elméletén kívül minden más bizonytalan. A vírusszivárgást egyébként Kína, a kínai szakemberek következetesen tagadták, tagadják.

A WHO szerint azóta közel 7 millió ember halálát okozta világszerte, és globális károkat okozott a kereskedelemben és az idegenforgalomban.

(Kiemelt képünk: Védőruhás ápolók viszik az egyik áldozat holttestét egy vuhani kórházban 2020. február 16-án. Fotó: MTI/EPA/Featurechina)