Égből pottyant házak

Megvan minden olyan tulajdonságuk, ami egy házra jellemző, csak éppen nem olyan sorrendben, ahogyan megszoktuk. Itt az ember az ablakon lép be, a tetőn sétál, a garázs pedig a mennyezeten áll. Ezek az úgynevezett Upside Dwon Home-ok, a fejtetőre állított házak, amelyeket extravagáns építészek alkottak, sokszor kifejezetten környezetbarát anyagokból, és műveik már inkább a műalkotás kategóriájába tartoznak. ()

2013. május 9., 12:25

Lengyelországban Gdansktól néhány kilométerre, Szymbak faluban építette fel 2007-ben kis faházát Daniel Czapieweski. Ez ma a település legfőbb turisztikai látványossága. A ház, amely a rendszerváltás utáni Lengyelországban uralkodó káosz és irányvesztés jelképe, alig 114 nap alatt született meg.


A Orlandóban (Florida) felépült Wonderworks egyfajta „fordított Fehér Ház” – Tennessee államban is van egy kópiája –, interaktív múzeum, vándorkiállításokkal és különleges filmvetítésekkel.


Törökországnak is megvan a maga égből pottyant háza, amelyet Antalya városában építettek, hogy ezzel ösztönözzék az ingatlanberuházókat. A villában sétálva a mennyezetből padló lesz, a bútorokat pedig a tetőhöz erősítették.


Az ausztriai Tertensinben két lengyel építész, Marek Rozhanski és Irak Glowacki épített egy ilyen rajzfilmszerű házat, amely elmenne akár az Óz, a csodák csodájában is.