Doktor Twitter

Ő az egyetlen orvosi jövőkutató a világon: dr. Meskó Bertalan. Amúgy genetikus kutatóorvos. Ma már nemzetközi díjnyertes blogger. A Webicina.com vezetője. Külföldön csak úgy hívják: Doktor Twitter. Kurzust tart a Semmelweis Egyetemen: a digitális íráskészséget tanítja orvosoknak. A 168 Óra Szerda 11 című interaktív rádióműsorának vendége a huszonkilenc éves orvos volt. A beszélgetést – amelynek szerkesztett változatát közöljük – PÁSZTOR MAGDOLNA vezette.

2014. március 2., 14:34

- Egyáltalán: van másik orvosi jövőkutató a világon?

– Nincs. Csináltam egy új szakmát, mert nem akartam beskatulyázódni. Így lettem orvosi jövőkutató. Azzal foglalkozom, hogyan lehet fölkészíteni az egészségügy résztvevőit – betegtől az orvoson át a döntéshozóig – az elképesztő technológiai változásra, ami az orvoslásban várható. Sőt: már itt van. Egyre fontosabb a digitális világ, mind több az e-páciens, ez eldőlt.

– Kiből lesz digitális beteg? Pontosabban: e-páciens?

– Aki betegséggel küzd, szeretne minél többet tudni a betegségéről. Ma már rögtön az okostelefonhoz, tablethez nyúlunk, keresünk az interneten. Mert az a leggyorsabb. Ugyanakkor nehéz eligazodni a netinformációk között. Tanulmányok szerint tíz orvosi weboldal közül hét hamis információkat tartalmaz. Én úgy látom: inkább kilenc a tízből.

– Mert az információkat sokszor csak az üzleti érdekek diktálják?

– Igen. Az orvoslásban is megesik. Az e-páciens tehát az, aki jól használja a webet, tudja, hogyan kell az információt értékelni, feldolgozni.

– Mégis: miként képes az e-páciens kiszűrni az őrült dolgokat, a hamis statisztikákat vagy egy megtévesztő orvosságot?

– Egy könyvnél is megnézzük, ki a szerzője, melyik kiadó jelentette meg, tán még a recenziókat is ismerjük. A weboldal kapcsán szintén utánajárok, ki a szerző, a honlap tulajdonosa, van-e jogi leírás az oldalról – ami lényeges orvosi tartalmaknál. Nem mindegy az sem: egy napja írták vagy hat éve, létezik-e archívuma vagy sem. Én már a monitoron „kiszagolom” az adott weboldal hitelességét. De egyre többen értik az internet működését, mi az a minőségi információ.

– Nem lenne egyszerűbb bejelentkezni egy orvoshoz?

– Kétségtelen.

– Merthogy akkor legalább nem kell azon gondolkodnom: lehet, hogy az orvos valójában hentes, esetleg kőfaragó...

– Én mégis az e-páciens-mozgalom híve vagyok. A Webicina.com oldalunk ingyenesen segít abban – betegnek, orvosnak az egész világon
–, hogy adott egészségügyi témában melyek a legjobb minőségű weboldalak. Tehát nem a jók, hanem a legjobbak.

– Gondolom, huszonnégy órán át ügyeletben van a neten.

– Nem szükséges, mert remek a csapatom.

– És hogyan telik egy „átlagos” napja?

– Orvosi jövőkutatóként online kommunikálok. Most éppen a CNN-nek írok cikket, és a második könyvemen dolgozom, amely Amerikában jelenik meg. Közben tanítok a Semmelweis Egyetemen „digitális íráskészséget” orvosoknak, vagyis a közösségi média szerepét az orvoslásban. Ez egyedülálló kurzus a világon, magyarul és angolul is fut. Külföldre is sokat járok előadni. Mivel általában információfeldolgozásból áll a napom, folyamatosan frissítem személyes megjelenési csatornáimat, a blogomat, a Twittert meg a Facebook-profilomat. A Webicina.com-nak egyébként legalább félmillió beteg és orvos „dolgozik” világszerte – önként. Ma már húsz nyelven válogatjuk a legjobb információforrásokat – blogoktól a Facebookig. Célunk: mindenki ahhoz férjen hozzá, amire valóban szüksége van.

– Egy sebészt nyilván nem tud az internet helyettesíteni. De ha a mesterséges intelligencia, digitális technika válik természetessé, akkor az orvos és a páciens személyes kapcsolata már kevésbé lesz fontos?

– Nem! A jövő egészségügye egyensúlyt teremt az innovatív technológiák, az internet és a beteg–orvos személyes kapcsolat között.

– Ám ha a technika bizonyos szempontból kiszoríthatja az orvost, ráadásul a beteg is egyre képzettebb lesz az internet révén, akkor az orvos tekintélye csökkenhet.

– Ha a személyesség eltűnik a gyógyításból, elvész az orvoslás lényege. Amit nem engedhetünk. Másfelől: ha az orvoslás hárítja az innovatív technológiákat, akkor meg nem tudunk majd megfelelő ellátást nyújtani a betegnek. Mindenesetre nem értek egyet azokkal a jövőkutatókkal, akik azt állítják: tíz-tizenöt éven belül olyan algoritmusok, programok lesznek, amelyek helyettesíthetik az orvos munkáját. Bizonyára lesznek ilyen algoritmusok a mesterséges intelligencia révén. De a beteg–orvos személyes viszonyra – míg világ a világ – szükség lesz.

– Ennek az orvosok nagyon örülnek.

– A páciensek is. A jövő egészségügyében a beteg van a központban.

– Ma is ezt mondják...

– Még sincs így: az orvos sokszor nem tekinti partnerének a betegét. Pedig – amerikai egyetemek vizsgálatai szerint – a partnerként kezelt beteg jobban betartja a terápiát, mert érti, miért kell pontosan betartani.

– Mondana példát arra, melyik terület az, ahol az algoritmusok közelebb hozzák az internet világát a beteghez?

– Három évvel ezelőtt az IBM előjött egy szuperszámítógéppel, a Watsonnal, amellyel versenyre hívták az amerikai Mindent vagy semmit! televíziós játék két zsenijét. És a Watson legyőzte őket. Az elmúlt másfél évben amerikai onkológiai klinikákon tesztelték a szuperszámítógépet. Míg a világ legjobb professzorai egyszerre talán ötven kutatásnyi anyag eredményét tartják a fejükben, az IBM Watson másodpercenként 200 millió ilyen oldalt tud elolvasni. Az onkológiai klinikákon a Watson a beteg orvosi adatait elemezte, meg a teljes szakirodalmat, majd előállt három-négy kezelési tanáccsal, a gyógyítás lehetséges módjaival. Végül mindig az orvos döntött. De a tesztelésben részt vevő onkológusok azt nyilatkozták: a Watson hihetetlenül javította az ellátást. Most az egyik rákkutató központ megvette a Watsont, és alkalmazni kezdte. Ugye szuperszámítógépről beszélünk, amelynek nincsenek korlátai.

– Említette korábban: a vérnyomás- vagy a vércukorszintmérésre is vannak már új eszközök.

– Nagyon egyszerűek. Hoztam is egyet, Amerikából kaptam. Látja, az egyik kezemben az okostelefonom van, a másikban ez a pár centis készülék. A telefon hátuljához helyezve az eszközt egycsatornás EKG-t tudok készíteni saját magamról.

– De mikor lesz ez annyira olcsó, hogy bárki megvehesse?

– Hatodéves medikus voltam, a belklinikán az volt a feladatom, hogy zsúrkocsinyi EKG-készülékkel szaladgáljak. Több millió forintos eszközök voltak. Amit most mutattam, az csak tizenvalahányezer forintba kerül. Digitálisan tárol mindent, összehasonlíthatók az EKG-k különböző mérési időpontokban. Tehát nem igaz, hogy a technológia drága, nehéz és elérhetetlen. Hanem több nullával olcsóbb, és több nullával hatékonyabb. Ezerféle mérőkütyü létezik. Persze nem a technológiától leszünk egészségesebbek. Viszont az egészségtudatosságot segíti a technológia: az ember képben lesz, és karbantartja magát. De hiába növekszik az e-páciensek száma, vagy az orvosoké, akik értenek a webhez, a digitális változás a döntéshozókon múlik egy társadalomban. Azok az országok haladnak a leggyorsabban, amelyek nyitnak az új technológiákra.

– Tehát ha nem hívjuk fel a magyar döntéshozók figyelmét arra, hogy a technológiákon még pénzt is megtakaríthatnak, Magyarország megreked.

– Én mindent megteszek, évente száz előadást vállalok ezért. Dolgoztam már a spanyol, a holland és az ausztrál kormánnyal is.

– Keresték magyar kormányok?

– Nem. Amúgy én nem a magyar rendszerben dolgozom, hanem egy globális rendszerben.

– Csakhogy a globális rendszerből Magyarország sem írhatja ki magát.

– Igaza van! Aki engem megkeres, legyen az kormány, cég, egyetem, annak segítek. Nekem az a feladatom, hogy a globális trendeket lefordítsam a mindennapi orvoslás szintjére. Én nem egy korlátok közötti világban nevelkedtem, hanem az interneten: csakis az számít, én milyen tartalmat állítok elő.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.