Csodagéppel a Föld körül – bolygónk fenntarthatóságáért

A Földet kívánja megkerülni egy szuperkönnyű repülőgéppel egy szlovén biológus-fotográfus, hogy a lehető legkevesebb üzemanyag felhasználásával felhívja a figyelmet bolygónk fenntarthatóságára. ()

2012. január 19., 17:57

Matevz Lenarcic január 8-án indult el magányos útjára Ljubjanából. Két és fél hónap alatt 100 ezer kilométert tesz meg, 60 ország, 120 nemzeti park, valamint az Antarktisz és a Mount Everest felett is átrepül. Az első megálló Marokkó, majd Szenegál következik, innen indul tovább előbb Brazíliába, majd az Egyesült Államokba, ahol Floridában és Kaliforniában is leszáll.

„Meg akarom értetni, hogy ez a világ az egyetlen, ami nekünk adatott, és ha elpusztítjuk, mi és utódaink örökre elveszítjük” – nyilatkozta Lenarcic.

Az ökoutazás eszköze a Pipistrel Vrius-SW914 repülőgép, amelynek szlovén gyártója 2011-ben elnyerte a NASA elismerését, miután 322 km-t tett meg kevesebb, mint két óra alatt alig 3,79 liter üzemanyaggal. „Ez a repülőgép extrém körülmények között, akár mínusz 50 C fokban is képes repülni, és hatszor kell átszelnie az óceánt” – hívta fel a figyelmet a cég igazgatója.

Lenarcic nem csupán demonstratív utazásra indul: felméri bizonyos szennyező anyagok, mint például a korom koncentrációját olyan övezetekben, ahol ilyen méréseket még soha nem végeztek, és fotókat készít annak bizonyítására, hogy milyen kapcsolatban áll a klímaváltozás és a Föld vízellátása.

Forrás:

http://www.energiacentrum.com/