Ma van a Csimpánzok Világnapja

Ez az a nap, amikor Dr. Jane Goodall 1960-ban először lépett a Tanganyika-tó partjára a tanzániai Gombe Nemzeti Parkban, hogy tanulmányozza ezeket a titokzatos és csodálatos lényeket, örökre megváltoztatva kapcsolatunkat az állatvilággal és a természettel.

2023. július 12., 08:00

Szerző:

2018 óta július 14. a Csimpánzok Világnapja. Ez az a nap, ami oda vezetett, hogy újra kellett definiálni az ember fogalmát.

„A csimpánzok elmosták azt a határvonalat, amely egykor az "„ember” és az „állat” között húzódott. A csimpánzok megtanítottak minket arra, hogy mi,emberek mégsem vagyunk olyan egyediek az állatvilág többi részéhez képest,mint ahogyan azt korábban gondoltuk.” 

– Dr. Jane Goodall.

A csimpánzok kapcsolódása hozzánk,más vadon élő állatokhoz, és a természethez a fő üzenete az idei Csimpánzok Világnapjának.Dr Jane Goodall és a Jane Goodall Intézet globális tagozatai arra kérnek mindenkit, hogy kellő empátiával és tenni akarással forduljunk legközelebbi élő rokonaink felé.

A legnagyobb veszélyforrás rájuk nézve mi, emberek vagyunk, de az ember lehet a biztosítéka a fennmaradásuknak is.Manapság a legoptimistább becslések szerint is 350 ezer vadon élő csimpánz él az egész afrikai kontinensen,holott 100 évvel ezelőtt több mint egymillió egyedük élt Afrika 25 országában. Az élőhelyük megtartásával, a természet elleni bűncselekmények felszámolásával, a betegségek továbbadásának megállításával,együttes erővel,esélyt biztosíthatunk a csimpánzok számára.

(Kiemelt képünk: Jane Goodall. Forrás: Sven Hoppe/DPA/AFP)