Csigaméreg lehet az új fájdalomcsillapító

A kúpcsiga méreganyagának összetétele komoly potenciált jelent az orvostudomány számára.

2022. április 20., 17:46

Szerző:

A kúpcsigák ragadozó tengeri állatok, amelyek világszerte megtalálhatók a trópusi vizekben, főleg ott ahol az Indiai- és a Csendes-óceán találkozik. Bár ezek a csigák gyönyörű kagylókkal díszített lenyűgöző állatok, egyben az óceánok leghalálosabb lényei.

Amint nevük is mutatja, csigaházuk kúp alakú, mérete és színezete fajtól függően igen változó. A legnagyobb faj 23 centiméter hosszú. A nagyobb fajok mérge az emberre nézve halálos, mégis a természet csodája. A csiga méreganyagának összetétele komoly potenciált jelent az orvostudomány számára.

Az állat támadáskor a hosszú, rugalmas, hegyes végű reszelőnyelvét használja, melyen méregtüskék találhatók. Nyelvük gyorsan és célirányosan lövell ki a méreganyaggal együtt, amellyel az idegrendszer egyes részeit blokkolva megbénítják áldozatukat. A méreg több száz különféle mérgező peptidből áll, amely az úgynevezett konotoxinok keveréke. A kúpcsiga zsákmányszerzésre és védekezésre is használja a mérget, melynek több összetevőjéről is kiderült a kutatások során, hogy kiváló fájdalomcsillapító. A méreg módosított változatai valószínűleg felhasználhatók az emberek fájdalomreceptorainak blokkolására –– írja a Napidoktor.

(Kiemelt kép forrása: Facebook)