Csendes gyilkos támadta meg a koalákat, szexszel terjed

Chlamydia-fertőzésben hal meg egyre több koala Ausztráliában, a klímaváltozás pedig még tovább ront a helyzeten. 20 év alatt megfeleződött az erszényes állatok száma. 

2021. november 7., 12:49

Szerző:

Kihalhat az ausztrál erszényes állat egy szexuálisan átadható vírus miatt. Az embereknél több mint 100 millióan értintettek chlamydia-fertőzéssel, amely – ha kezeletlen – terméketlenséget okoz. A koalák viszont megvakulnak tőle és fájdalmas ciszták alakulnak ki a szaporító szervrendszerükben, ami ugyancsak terméketlenséghez, majd halálhoz vezet. Ami rosszabb, hogy az antibiotikumos kezelés tönkreteszi az érzékeny bélflórájukat, aminek köszönheően meg tudják emészteni az eukaliptusz-leveleket. Emiatt néhányuk már éhen is halt, annak ellenére, hogy a fertőzésből ki tudták őket gyógyítani. 

A tudósok oltóanyag kifejlesztésével próbálnak segíteni az erszényes állatokon, amelyek Ausztrália emblematikus állatai közé tartoznak. 

Mark Krockenberger, a Sydney-i Egyetem állatorvos pathológusa a CNN-nek elmondta: a ferőzés gyorsan terjed, 2008-ban még csak a gunnedah-i populáció 10%-át értintette, 2015-re már a koalák 60%-a elkapta, mostanra pedig a helyi populció 80%-a érintett. (Gunnedah kisváros észak-keleten, New South Wales-ben.) A professzor szerint ez a populáció gyakorlatilag kihalt a terméketlenség miatt.

A jelenséget súlyosbítja a klímaváltozás, amely elpusztítja a koalák élőhelyeit:

folyamatosak a bozóttüzek és az erdőirtás. Sokszor támadják meg őket kutyák, vagy ütik el autók is.

A koalák a „sebezhető" kategóriában helyezkednek el az International Union for the Conservation of Nature's (IUCN) Vörös Listáján. A szervezet becslése szerint 10 ezer és fél millió példány élhet vadon, az Ausztrál Koala Alapítvány szerint a számuk 58 ezer környékén lehet igazából. Az ausztrál kormány 2 millió ausztrál dollárt költött a múlt évben, hogy megszámolják őket. A populáció hatalmas veszteséget szenvedett el a 2019-es erdőtüzek idején, amelyben 48 ezer négyzetkilométer élőhelyet pusztított el csak New South Wales-ben. A World Wide Fund for Nature (WWF) akkor 60 ezerrre tette az elpusztult, vagy sérült, elmenekült koalák számát, amelynek az élőhelye is megszűnt. 

2021-ben az ausztrál kormány azt javasolta, hogy a koalákat tegyék a „kihalással veszélyeztetett" kategóriába, mert a számuk csaknem megfeleződött az elmúlt 20 évben. A kormányzat tervet is készített a koalák megmentésére, amit a parlament várhatóan jövőre fogad el. A Koala Alapítvány szerint ez kevés, arra figyelmeztetnek: három generáció múlva az erszényes állatkák teljesen eltűnhetnek. 

 

(Kiemelt kép: Two koalas (Phascolarctos Cinereous) playing on a tree, Lone Pine Koala Sanctuary, Brisbane, Queensland, Australia, Pacific (Photo by Marco Simoni / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP)