Kiderült mennyi ideig hatékony a Pfizer és a Moderna emlékeztető oltása

Jöhetnek a további emlékeztető oltások egy tanulmány szerint. 

2022. február 14., 12:09

Szerző:

A Pfizer-BioNTech és a Moderna oltóanyagok emlékeztető oltásai körülbelül négy hónap elteltével jelentősen veszítenek hatékonyságukból - de még mindig jelentősen csökkenti a kórházba kerülés veszélyét az omikron-hullám idején – írja a Washington Post. A kutatók megállapították, hogy az emlékeztető oltások a harmadik adag beadása után még körülbelül két hónapig nagymértékben hatékonyak maradtak.

Négy hónap elteltével azonban a hatékonyságuk jelentősen csökkent, ami a tanulmány szerint további emlékeztető oltások szükségességére utal.

A tanulmány szerint a vakcina 91 százalékos hatékonysággal akadályozta meg, hogy az oltott személy kórházba kerüljön az emlékeztető oltást követő két hónap alatt. Négy hónap elteltével azonban a védelem 78 százalékra csökkent. Több mint öt hónap elteltével a vakcina hatékonysága nagyjából 31 százalékra csökkent, de a kutatók megjegyezték, hogy ez a becslés „pontatlan, mert kevés adat állt rendelkezésre” az emberek ezen csoportjára vonatkozóan.

A harmadik oltás védelme meddig tart, kritikus kérdés a közegészségügyi tisztviselők számára, mivel sokan már hónapokkal ezelőtt megkapták a harmadik adagot. Az omikron során az mRNS-vakcina harmadik injekcióját követő immunitás csökkenését Izraelben és a CDC előzetes jelentéseiben is megfigyelték

– írták a kutatók.

„Lehet, hogy szükség lehet még egy újabb fokozásra - ebben az esetben egy negyedik adag fokozására az mRNS-t kapó egyén esetében -, ami az életkoron, valamint az alapbetegségeken alapulhat”

– írták. 

A harmadik vakcinaadagot követő csökkenő védelem megerősíti a további adagok további megfontolásának fontosságát a COVID-19-hez kapcsolódó sürgősségi osztályok és sürgősségi ellátások, valamint kórházi kezelések elleni védelem fenntartása vagy javítása érdekében

– áll a tanulmányban.

(Kiemelt képünk: Két férfi várja az oltást a Pfizer-BioNTech Covid-19 koronavírus elleni oltóanyaggal a berlini Arena Treptow oltóközpontban 2020. december 27-én. Fotó: Markus Schreiber / POOL / AFP)

Kutatótársaival, Özlem Türecivel és Ugur Sahinnal (BioNTech AG és Mainzi Orvostudományi Egyetem) Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszora vehette át a rák elleni vakcinák és immunterápiák továbbfejlesztése terén nyújtott kiemelkedő hozzájárulásáért az idei Meyenburg-díjat – ismertette az SZTE közkapcsolati igazgatósága pénteken.