ConCorde tab T10

Befutott szerkesztőségünkbe is a ConCorde legfrissebb modellje egy gyorsteszt erejéig. Mazochistaként a technikai adatokat vettük górcső alá, és kicsit értetlenül álltunk a tesztkészülék előtt, hiszen a cég korábban megjelent NOVUM modellje igen sok hasonlóságot mutat belbecs tekintetében a mostani T10-hez. Miután kibontottuk a dobozt, annál nagyobb volt a meglepetés... hiszen ez egy 16:9-es tablet, és nem csak ezt az egy meglepetést találtuk a dobozban. Tartsanak velünk, mindent elmondunk.

2013. augusztus 14., 07:25



Az első mindjárt a fólia, ami az értőképernyőt védi, illetve ha a ConCorde tartja magát a szokásaihoz, akkor a fóliát védő fóliáról beszélünk most (nem volt szívünk leszedni, hogy kiderüljön). Szóval ez a fólia valahogy olyan kellemes „bőr” érzetet ad a felületnek, reméljük, később is beszerezhető lesz ebben a méretben.

A doboz a továbbiakban a legaljáig nem tartogat különösebb meglepetést: füles, leírás, töltő, adatkábel, OTG kábel, és hoppá: valami nagy, de mi lehet az? Egy komplett billentyűzet! De nem ám a korábbi, vevők által az alapfelszerelésből kivetetett tokkal egybeépített „B” kategória, hanem egy „A+”-os Bluetoot-os modell, amit bármely BT-s eszközzel munkára bírhatunk, valamint tartóként is funkciónál a T10 illetve akár régebbi modellek esetében is. És végezetül a T10-es modellel „összepattintva” tökéletes védelmet ad a tabletnek! Lásd keretes videó. Ilyen „állapotban” értjük meg a T10-es kódnevet, mint egy T10-es tank, csak a súly nélkül. Apropó súly: hiába nőtt nagyobbra a tablet elődjéhez képest, a mérnököknek sikerült súlycsökkenést elérniük.

Térjünk át a készülékre: igazi piaci rést talált a ConCorde ezzel a készülékével, hiszen ebben a méretkategóriában a 16:9 méretarány és a 720p natív megjelenítésre alkalmas felbontású (1280x800px) készülékek a fehér hollók gyakoriságával vetekszenek. Gyanítjuk, hamarosan ez a piaci szegmens is népszerű lesz a nagyobb gyártók körében, de a T10 a 65.000 Ft köröli árával sokáig a vevők kedvence lehet, hiszen egy egyedi kialakítású minőségi tablethez juthatnak, amely a billentyűzettel már-már tényleg kiválthat egy laptopot, azzal a kényelmi szolgáltatással, hogy ha kell, akár ölbe is vehető, vagy, mint a jelen cikk írója tette, az ágyban hason fekve is használható.

Ha már laptop, a korábbiakban magasztalt billentyűzet talán egyetlen, saját maga nagyszerűségében kiváltott hiányérzete: egy tapipad – de ne legyünk telhetetlenek, talán majd a következő fejlesztés elhozza ezt is.

Apropó fejlesztések: a külsőt mintha egy sci-fi film kelléke ihlette volna, elegáns, kompakt (főleg a 7-es sorozatból örökölt rejtett csatlakozók tetszettek), a szálhúzott fém hátlap igazi mestermű, amelyet két oldalról műanyag betétek határolnak, így talán kevésbé érzékenyek az izzadt ujjakra, tenyerekre.

A T10-es belseje viszont szóról szóra megegyezik a NOVUM tudásával, ami nem baj, hiszen nem találtunk olyan alkalmazást amely megizzasztotta volna a tabletet. A Concordot illetve a Concorde igen gyors fejlesztési/termékkihozatali sebességet ismerve gyanítjuk, hamarosan kijön a cég egy erősebb hardverrel, ami mondjuk egy full HD-s megjelenítővel lesz ellátva? Ha így lesz, az igazolja a 16:9-es termékvonal életképességet.

Ami viszont változott (pirossal kiemelve), és nem töltött el bennünket felhőtlen örömmel: Sztereó hangszórók: oké, de egy oldalon? és igen közel egymáshoz? mi inkább maradunk a fülesnél.
Hátlapi kamera: az 5Mp-re ugrás rendben, de egy 16:9-es eszközön 4:3 videók és képek? inkább maradunk a filmnézésnél, böngészésnél, ahol igen jó szolgálatot tesz egy széles/magas megjelenítő és egy erős eszköz.