Budapesten jöhet még egy roham

Esténként hatalmas felhőkben lepik el a lámpák környékét az árvaszúnyogok. A budapesti rajzás oka a meleg, de a hűvösebb idő miatt hamarosan véget is ér. Addig pedig próbáljon megbarátkozni velük: lehet, hogy kellemetlen átkelni egy szúnyogfelhőn, de nem csípnek, viszont nagyon jót tesznek velünk.

2013. augusztus 22., 04:48

Az utóbbi napokban elképesztő mennyiségű apró árvaszúnyog lepte el Budapestet. A kiszűrődő fényt azonnal megtalálják, és tömegével repülnek be a szobába, csukott ablaknál pedig az üvegre tapadva isszák be a fényt. Másnap reggel aztán halmokban állnak az árvaszúnyoghullák a lámpák körül, írja az

Origo.

Valószínűleg a sokáig tartó viharmentes, meleg időnek köszönhető az árvaszúnyogok rajzása, mondta az Origónak Móra Arnold, a tihanyi Balatoni Limnológiai Intézet kutatója. A szakértő szerint a Duna alacsony vízállása is hozzájárulhatott a rovarok nagy tömegű kifejlődéséhez, ugyanis a sekély vízben könnyen elszaporodnak az algák, amelyek ideális táplálékot jelentenek az árvaszúnyogoknak.

Noha Budapesten most rengeteg az árvaszúnyog, a Balatonnál például nincsen rajzás, és jó időben sem volt. Ott alapvetően egy faj szokott problémát okozni, de az idén nyáron elmaradt a tömeges kirepülés. Elképzelhető, hogy lesz még egy rajzás szeptember elején, de az is lehet, hogy teljesen elmarad, mondta a szakértő.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.