Brit tudósok ókori kakiból bebizonyították, hogy Hippokratésznek igaza volt

2017. december 18., 17:02

Szerző:

Kutatók egy csoportja Görögországban talált ókori székletmintákat elemzett, aminek köszönhetően a szakértők közelebb kerültek a korabeli élet, orvoslás és betegségek megértéséhez – írja a 24.hu

A régészek Kéa szigetén egy ősi sírhelynél ürüléknyomokat találtak. A sírhelyen 25 csontvázat találtak, amelyek vegyesen az újkőkorból, bronzkorból és a római korból származnak.

A Cambridge-i Egyetem munkatársai megvizsgálták a székletmintákat, amiben élősködők tojásaira bukkantak. Ezek ostorférgektől és orsóférgektől származnak. A szakértők szerint ezeket a férgeket írhatta le Hippokratész elsőként.

Evilena Anastasiou, a csapat tagja szerint azért nagyon jelentős a kutatás, mert az új leletek bizonyítják elsőként a görög területen felbukkanó parazita-fertőzéseket.

A Hippokratészi gyűjtemény szerint az élősködők hasfájást, hasmenést, lázat, gyomorégést, gyengeséget, hasi duzzanatot és hányást okoznak. Hippokratésznek több feltevése is később tévesnek bizonyult, ezért korábban az volt a vélekedés, hogy a féregfertőzésekre vonatkozó leírásai sem voltak helyesek. Most azonban bebizonyosodott, hogy tünetleírása helyes volt, és valóban már az ókori görög világban előfordultak a parazita-fertőzések. Ilyen régészeti leletet még nem találtak a tudósok. Piers Mitchell egyetemi szakértő szerint kutatásuk most azt is bizonyítja, hogy az ostorféreg is felbukkant már az ókori világban.