Belső kozmetika: bélrendszerünk hidratálására is szükség van!

Talán furcsán hangzik, de nem csak a száraz, vízhiányos vagy öregedő bőrnek tesz jót a kozmetikai kezelés, a hidratálás különféle készítményekkel, ugyanez belülről végezve, jelentősen javítja a bélrendszer működését.

2011. október 17., 16:45

A lakosság nagy részére, de főleg az idősebb korosztályra igaz, hogy kevés folyadékot fogyasztanak, napi tényleges folyadékszükségletüket egyrészt az odafigyelés hiánya, másrészt a korral csökkenő szomjúságérzet miatt csak részben fedeznek - írja a

ParaMedica. Ám ennek következménye nem csak külsőleg, a száraz, korán ráncosodó bőrön, hanem a renyhe bélműködésen, a ritka és nehéz székleten, a gyakori székrekedésen is lemérhető, melyet a mozgásszegény életmód csak súlyosbít.

Tudjuk, hogy az egészséges bélflóra képezi az immunrendszer alapját, mely csökkenti az allergiák és egyéb betegségek kialakulásának esélyét. Az egészségtelen táplálkozás és az antibiotikus kezelések miatt sérült bélflóra elsőként általában emésztési panaszok útján jelez. A bélflóra egyensúlyának fenntartását, vagy helyreállítását probiotikumokkal, azaz „barátságos” bélbaktériumok bevitelével segíthetjük, melyek megtelepedését, szaporodását prebiotikumokkal támogathatjuk. Ugyanilyen fontos, hogy folyamatosan fenntartsuk a számukra szükséges, megfelelő víztartalmú közeget, amit ún. primbiotikummal érhetünk el, melynek mikrorostjai a saját súlyuknak akár százszorosát kitevő vízmennyiséget képesek megkötni.

Minden pohár vízből, melyet megiszunk, a nagyobbik hányad felszívódik, és csak kevés marad a béltartalomban. A kutatások során kimutatták a prim-biotikumnak elnevezett mikrobiális cellulóz egyedülállóan magas vízmegkötő tulajdonságát. Ha viszont elfogyasztunk egy kanál primbiotikumot tartalmazó gélt, melyben csak néhány tized gramm mikrorost van, akkor víztartalmának nagy része bennmarad a béltartalomban, ami csökkenti a székrekedés esélyét, egyben tisztító, hidratáló hatást biztosít a bélrendszernek, megteremtve az egészséges bélflóra kialakulásához és fennmaradásához szükséges közeget.

Feloszlatták a ChatGPT tulajdonosa, az OpenAI által tavaly bejelentett Superalignment csapatot, mely a nálunk sokkal okosabb AI-rendszerek irányítására és ellenőrzésére irányuló tudományos és technikai áttörésekre összpontosított.